2019. november 11., hétfő

JÓ ÖTLET AZ ÚJ PARKOLÓ A NORMAFÁN, NEM KÖRNYEZETVÉDELMI, HANEM KÖZBESZERZÉSI SZEMPONTBÓL PROBLÉMÁSAK POKORNI ZOLTÁN PROJEKTJEI

168 ÓRA
Szerző: UNYATYINSZKY GYÖRGY
2019.11.11.


Aki csak egyszer is járt a Normafán, aligha vitatkozhat azzal, hogy a főváros Budai-hegységbe felnyúló erdős, panorámás kirándulópontját minden védelem megilleti. Ezért teljesen érthető, hogy tiltakozás szerveződik egy újabb építkezés ellen: a Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) által vezetett XII. kerületi önkormányzat a Normafa kapujában egy parkoló megépítését rendelte meg. A képlet egyszerűnek tűnik: fával benőtt terület letarolása várható, hogy parkoló kerüljön a helyére.

A fővárosi épített környezet terjeszkedése, a közlekedés általános javulása miatt a Normafa egyre többek számára lett vonzó kirándulóhely, ám az oda látogatók számának emelkedése nem járt az infrastruktúra fejlesztésével.

A Normafa bár erdő, mégis közparkként kezdték használták az emberek, akiknek rendezett időtöltésére, kiszolgálásukra mindenképp hozzá kellett nyúlnia az önkormányzatnak.

Az elmúlt 9 évben – sok esetben joggal – égett rá a fővárosi kormánypárt vezetésére a "fakivágó" jelző, ezért a fogyó zöldterületek miatt a közvélemény is egyre hevesebben reagál az újabb kivágások hírére. Azonban a Normafa azon kevés kivételek egyike, ahol valóban történt társadalmi egyeztetés:

- 2015-ben helyi népszavazáson fogadták el (80 százalékos többség) a Normafa rendbe tételét;
- a népszavazást megelőzően több körös egyeztetést, fórumot tartottak, civilek bevonásával;
- a parkoló építéséről a környék lakóit is megkérdezte Hegyvidék önkormányzata, ők támogatták a jelenlegi helyszínt.

Tekintettel arra, hogy az ellenzék hány alkalommal vonta kérdőre a kormánypárti vezetést a valódi egyeztetés, vagy a népszavazás megakadályozására (olimpia, vasárnapi boltzár), a Normafa esetében ezt aligha lehet számon kérni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.