2019. november 23., szombat

KÖNNYEBBEN KERÜLHET BÖRTÖNBE AZ IS, AKI A NETEN FENYEGETŐZIK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2019.11.23.


Komoly változásokat hozhat az ítélkezésben a Kúria minapi jogegységi döntése, amely alapján több mindenkit ítélhetnek el például emberölés előkészülete címén. A volt barátnőjüket fenyegető férfiakat könnyebben el lehet majd ítélni, de az egymást zaklató diákok esetében lehet, hogy szerencsésebb lenne a felvilágosítás, mint a kriminalizálás.

Sokkal könnyebb lehet emberölés, vagy más, súlyos bűncselekmény előkészülete miatt elítélni valakit a minapi kúriai jogegységi határozat után – mondja Lakatos Ádám ügyvéd.

A jogegységi határozat - laikusok számára talán kevéssé érthető - szövege így szól:

"Bűncselekmény elkövetésére irányuló szándék felhívás nélküli kinyilvánítása is alkalmas lehet bűncselekmény megállapítására."

Lakatos Ádám egy egyszerű példán vezette le a különbséget a régi és az új helyzet között: ha például valaki kiírja a Facebookra, vagy elküldi üzenetben, hogy „megölném az anyósom”, az mostantól kezdve adott esetben már önmagában minősülhet emberölés előkészületének, miközben eddig a bírák gyakorlata nem volt egységes az ilyen ügyekben. (Ezért is volt szükség a jogegységi határozatra.) Volt, aki eddig úgy ítélte meg, hogy több egyéb körülménynek kell fennállnia ahhoz, hogy ezért elítéljenek valakit, például felhívásnak kell megelőznie. Ezek után viszont a kúriai döntést kell majd irányadónak tekinteni.

Gondolatrendőrséget nem kell vizionálni – mondja Lakatos, hiszen ugyanolyan alaposan kell vizsgálnia a bíróságnak, hogy valaki csak eljátszott a gondolattal, vagy valóban meg is akarta valósítani a bűncselekményt, azonban ő azért tart attól, hogy több mindenre mondhatják rá, hogy ez nem csak egy gondolatközlés volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.