2019. november 24., vasárnap

KSH: NYUGDÍJAK ÉS EGYÉB ELLÁTÁSOK, 2019

KSH
Szerző: KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL
2019.11.


Összefoglalás 

2019 folyamán Magyarországon az ellátottak száma csökkent, ugyanakkor az ellátások reálértéke változatlan maradt. Hazánkban minden ötödik ember öregségi nyugdíjas volt, arányuk az összes ellátotton belül a fővárosban volt a legmagasabb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabb. Az idős népesség csaknem egésze, a 64 év alattiaknak pedig mintegy 8%-a kapott 2019-ben ellátást. A nők átlagosan 61, a férfiak 64 évesen mennek öregségi nyugdíjba. 

Az ellátásokra fordított kiadások a GDP 8,9%-ának feleltek meg. A magyar öregségi nyugdíj keresetpótló képessége nemzetközi összehasonlításban magasnak számít. Budapesten minden hatodik öregségi nyugdíjas 220 ezer forintnál nagyobb összegű ellátást kapott. Az öregségi nyugdíj átlagos összege Budapesten volt a legnagyobb, Bács-Kiskun megyében a legkisebb. 

Minden ötödik ember öregségi nyugdíjas 

2019 elején a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a lakosság több mint negyedének folyósított nyugdíjat (ezek: öregségi, özvegyi, szülői nyugdíj, árvaellátás), vagy valamilyen egyéb ellátást (ezek: életkoron alapuló ellátások, megváltozott munkaképességűeknek járó ellátások, egyéb járadékok, járandóságok), 1%-kal kevesebb embernek, mint az előző évben. Ezzel folytatódott az ellátottak számának és népességen belüli arányának lassú csökkenése

A 2,6 millió ellátottból1 

• több mint 2 millió 32 ezren öregségi nyugdíjban, 
• 42 ezren életkoron alapuló ellátásban, 
• 125 ezren hozzátartozói nyugellátásban, 
• 315 ezren megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásban, 
• 58 ezren egyéb ellátásban, járandóságban részesültek főellátásként...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.