2019. november 8., péntek

KUKÁBA KERÜL AZ ÁLLAMI EGÉSZSÉGÜGY? - CSAK ÚGY SZÁGULDANAK A MAGÁNSZOLGÁLTATÓK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.11.08.


Több magánszolgáltató is újabb klinika, rendelő nyitását tervezi, de felvásárolások is jöhetnek. Mindezt a megugró igényekkel indokolják. Örömmel várják, hogy a jegybank javaslatának megfelelően minden munkavállalót egészségpénztárba tereljen a kormány, ami az árakat is növelheti.

Ma nincs rögzítve a társadalombiztosítás alapú, szolidaritási elven működő egészségügyi finanszírozás rendszere az Alaptörvényben, szemben a korábbi Alkotmánnyal. Az ellátás így nem jár automatikusan. Ezzel tulajdonképpen a kormány megteremtette annak lehetőségét, hogy újraépítse az egészet, persze plusz befizetésekkel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) versenyképességi programjában úgynevezett Jóléti alap (később alapok) ötletét vetette fel. Az elképzelések szerint ez azt takarja, hogy minden munkavállalót automatikusan beléptetnének a rendszerbe, ahova a fizetésük bizonyos százalékát utalnák. Ezt egészítenék ki a munkáltatók, akik az adóalapból leírhatnák a befizetéseket, az állam pedig a jelenlegi adókedvezmények helyett támogatást nyújtana.

A jegybank hazánk „fenntartható felzárkózását” figyelve létrehozott egy olyan rendszert, amiben 330 pontos versenyképességi javaslatainak teljesülését figyeli. Mint megállapították: programjuk 22 százalékban már megvalósult. Szomorúan jegyzik meg, hogy a Jóléti alapok koncepciója­ még­ nem­ érvényesült,­ miközben ­ez­ „lehetőséget­ biztosítana ­a­ hazai ­intézményi­ befektetői­ kör ­erősítésére­, és ­a­ háztartási­ megtakarítások­ további ­aktivizálására”.(A teljes kiadvány itt nézhető meg)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.