2019. november 15., péntek

LEGFRISSEBB NARANCS

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs Online
2019.11.14.


Interjú
„Elvben most jön majd az aranykor”
Máté Gábor színész, rendező, színigazgató

Nagy Zoltán megjelenésünk napján mozikba kerülő, Szép csendben című filmjében egy 60 éves karmestert játszik, aki problémás viszonyba keveredik egy 14 éves lánnyal. #MeToo-ról, tanításról, filmezésről, a taotámogatás megszűnésének előzményeiről és következményeiről, a Katona helyzetéről, valamint a főváros új politikai vezetéséről beszélgettünk.

VÉLEMÉNY


Vajda Mihály: Miért végezték ki Szókratészt?

Melétosz babérjaira pályázva

Ljupcso Popovszki
Árulás árulást követ
Macron, Orbán és a Balkán száműzése az Európai Unióból

A szerk.
Gátszakadás

Foglaljuk össze, mi történt Jászberényben október 13. után. Az önkormányzati választásokon az ellenzéki szövetség polgármesterjelöltje, a jobbikos Budai Lóránt 14 szavazattal legyőzte a város addigi kormánypárti vezetőjét, Szabó Tamást.
A szerk.
A kakukktojás bőréért

Emlékbélyeg kibocsátásán töri magát a Magyar Posta és a „30 éve szabadon” Emlékbizottság nevű Fidesz-szakcsoport (Schmidt Mária és tsai).

POLITIKA

Mit veszíthet Orbán a következő uniós költségvetéssel?
Ahol a legjobban fáj

Az EU hétéves költségvetése mindig kemény alkuk nyomán alakul ki; most a Brexit mellett az unió előtt álló új kihívások is nehezítik a folyamatot. Határozott a szándék a korrupt kormányok büntetésére is.

Interjú
„Tapogatózó játékfelfogásban”
Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) főpolgármester-helyettes

Nagyobb önmérsékletet és bölcsességet várt volna a partnerektől a fővárosi pozíciók betöltésénél Kerpel-Fronius Gábor. Az átláthatóságért, részvételiségért, innovációért és fenntartható fejlődésért felelős főpolgármester-helyettes szerint a kormánnyal folytatott tárgyalásokon azt kell képviselni, hogy a budapestiek egészsége fontosabb a stadionoknál.
Lebukott békéscsabai őrző-védő cég és a polgármestert adó egyesület
Titokzatos társbérlet

A Hajrá Csabaiak Egyesület egyik alapítója cégügyei miatt augusztusban előzetes letartóztatásba került. Ugyanennek az egyesületnek támogatásával nyert a polgármester az októberi választáson, minek eredményeként a Fidesz 11 fős városházi többségről beszélhet.

Mire jók a megyei közgyűlések?
Néha vitatkoznak

Mindegyik megyei közgyűlésben nyomasztó Fidesz-többség alakult ki október 13-án. Csakhogy a megyei önkormányzatok – amelyek képviselőire a nagyvárosi választók nem voksolhatnak – az elmúlt évtizedek folyamán jóformán feladat- és hatáskör nélküli kádertemetőkké váltak.

Interjú
„Radikálisabb, mint aminek mutatkozik”
Stefano Bottoni történész az orbánizmus erejéről és gyenge pontjairól

Pár hónapja még az MTA kutatóhálózatának megmentéséért küzdött, ám amikor látta, hogy a kormány menthetetlenül maga alá gyűri a tudósokat, elfogadta a Firenzei Egyetem állásajánlatát. Azt mondja, nem akart szolgalelkű történésszé válni.

KULTÚRA

Lemez
Floating Points: Crush

Lemez
Mozart: Piano Trios

Lemez
Leonard Bernstein – Ode an die Freiheit

Lemez
Ringo Starr: What’s My Name

mi a kotta?
Grieg Ede

Koncert
„Fuck Ordoban”
Test Dept

A hetvenes évek végétől látszólag a punkhullám oldalvizén addig ismeretlen, extrém műfajok virágzása kezdődött a rockzenében.

Lemez
Alig zene
Nick Cave: Ghosteen

Amikor Arthur Cave 2015 júliusában lezuhant az otthonuk közelében fekvő Ovingdean-szakadékba, Nick Cave-nek nemcsak az élete, hanem a művészete is megváltozott. A rá következő sorlemez, a Skeleton Tree már a címében jelezte, hogy a Bad Seeds zenéjéből csupán a csontváz maradt: a hangos gitárokat fortyogó szintetizátorhullámok és hideg loopok váltották, a dobos szabadságra ment, a feladat, hogy élettel, dallamokkal töltse fel ezt a magába omlott világot, egyedül Nick Cave-re hárult.

tévéSmaci
Gyémántkakas

Rádió
„Édesanyám még él”
Kadarkai Endre a Klubrádióban

A rádiózás műfaji sajátossága, hogy viszonylag merev struktúrában kell kiépíteni minél színesebb műsorkínálatot. Egyfelől vannak a kötelezően teljesítendő feladatok: hír- és időjárásközlés, közlekedési információk, másfelől az ilyen blokkok közé beilleszthető úgynevezett magazinműsorok.

rés a présen
„Kosztümös történet”
Darvasi László író

Könyv
Kitalált ellenfél
Veszprémy László Bernát: 
Gyilkos irodák. A magyar közigazgatás, a német megszállás és a holokauszt

A történész-publicista első könyvének fő célja, hogy bemutassa a magyar közigazgatás holokausztban játszott szerepét.

Könyv + kiállítás

Szodoma a szodomaiaké
Serge Bloch–Frédéric Boyer: Biblia – Az ősi történetek

Az nem kérdés, hogy ma is van közünk a Bibliához, úgy is, mint szent szöveghez, és mint irodalmi műhöz. Mégis, amikor illusztrált díszkiadásban, kódexeket idéző, roppant könyvtárgyként látjuk viszont, könnyű arra gondolni, hogy itt éppen a lényeg veszett el, és a kávézóasztalra kerülő, mert máshova amúgy sem férő dizájnbibliával legfeljebb reprezentálni lehet.

Poeta.doc
„Se nem dühödik, se nem békül

Színház
Mint a kutyáknak
Kosztolányi Dezső: Édes Anna

Édes Anna egy darab hús, levágásra ítélt csirke, malac, aminek a szájába narancsot raknak. Takarítógép. Legjobb esetben halott kislány pótléka. Csak nem ember. Szenteczki Zita rendezése következetesen végigviszi az előadáson ezeket a tárgyiasító, kisajátító, lefokozó gesztusokat, és a regényt (nem) ismerők számára is izgalmas, részleteiben átgondolt – de nem tálcán kínált, hanem többfelé bogozható – értelmezést bont ki a színpadon.

ÉLET + MÓD

étel, hordó
Leila’s

chili&vanília
A tiszaörsi tarhonya története

Patológiai-anatómiai gyűjtemény a bécsi Narrenturmban
A császár szíve csücske

A 18. századi bécsi bolondokházában ma a világ legnagyobb gyűjteményével büszkélkedő patológiai-anatómiai múzeum működik. Megtekintése szigorúan csak erős idegzetűeknek ajánlott!

Algainvázió a Balatonban
Nincs az a pénz

Huszonöt éve nem volt annyi alga a Balatonban, mint idén augusztusban. Mindez felszínre hozott egy régi és egyre égetőbb gondot, a tudományos Balaton-kutatás forráshiányát.

Interjú
„Addig hajtok, amíg végem nincs”
Csipes Tamara kajakos

Egyesben és négyesben is győzött az idei szegedi vb-n, jövőre az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta lesz az igazi ellenfele. De nemcsak vele, hanem magával, valamint olimpiai és világbajnok édesapja árnyékával is meg kell küzdenie.

BLOG

Film
Pénzmosó

Film
Múlt karácsony

Film
Ella Fitzgerald − Just One of Those Things

Film
Álom doktor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.