2019. november 5., kedd

MINDENHATÓ HATALOM LETT A MÉDIATANÁCS, ELHALLGATTATJA A JÓ ÜGYEK HANGJAIT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2019.11.04.


Nem hosszabbítja meg két közösségi rádió működését a Médiatanács. A budapesti Civil Rádió és a székesfehérvári Vörösmarty Rádió többszörös jogsértések miatt veszíti el a frekvenciáját. De újrapályázhatnak a hatóság szerint. A Civil Rádió néhány munkatársa úgy érzi, pénzhiány miatt kell az interneten folytatniuk, emiatt nem tudták betartani a jogszabályban előírt szöveg- és zenearányokat. Úgy vélik, a sajtószabadságot korlátozza a Médiatanács döntése. A Civil Rádió várhatóan perre megy a döntés ellen.

A rádióstúdió falain kis fotók, Sziget-élmények a nyári kitelepülésről. Mellettük gombostűvel rögzített cetlik: telefonszámok, a közösségi rádió e-mail-címe. A sarokban egymásra rakott székek. Az üvegfal mögött a keverő, az asztalon bögre, dobozok a polcon, könyvek, jegestea-flakon. A Civil Rádióban vagyunk. Buda egy félreeső mellékutcájában.

A szomszéd szobában Tóth Zoltán közszolga, választási szakértő, szakács, hangmérnök, nyugdíjas és műsorvezető dolgozik. Szombat este hat óra van. Esti munkaidő. Tóth Zoltánt Fodor János hívta először a Pacsirta Rádióhoz, hogy ötvenrészes választási műsort csináljon. Utána a Bézs Rádióhoz került, ott főzőműsort készített. Bár imád rántást keverni, mondja, de ennél komolyabbra vágyott. A Civil Rádióban végül megalapíthatta az Olvasókör című műsort. Négy éve ennek. Ingyen csinálja, a közigazgatásból élt évtizedekig, most úgy érzi, tartozik a köznek. Ráadásul egy budaörsi kertben a Heti Betevő csoporttal minden negyedik vasárnap 140 gyereknek főz. A civil rádiózás mellett. De most beütött a krach. December 21-én lejár a rádió műsorszolgáltatási engedélye, és azt nem hosszabbítják meg. A döntés oka: a műsorszolgáltató „az elmúlt években többször nem tartotta be a pályázatában vállalt műsor- és zenei kvótákat, előfordult, hogy a vállaltnál kevesebb magyar zenét játszottak vagy 52 százalék helyett 50 százalék szöveges műsort” adtak.

Mindenkit hideg zuhanyként ért a döntés. Tóth munkatársai a műsorszolgáltató utolsó napjairól internetes naplót vezetnek, a blognak a 74 nap címet adták, októberben ennyi idő maradt az FM 98,0 Mhz-en hallgatható rádió frekvenciájának megvonásáig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.