2019. november 29., péntek

„NEKEM MÉG FIDESZ-HIMNUSZT IS KELLETT ÍRNOM” – A PÁL UTCAI FIÚK FRONTEMBERE SZTÁRSÁGRÓL, POLITIKÁRÓL ÉS A SZAR BEARANYOZÁSÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2019.11.28.


A kilencvenes évek elején még Fidesz-pólóban koncertezett, BS-bulijukat Orbán Viktor nyitotta meg, de tíz éve már, hogy semmilyen politikai akció mellé nem állnak oda zenekarként – meséli a Válasz Online-nak Leskovics Gábor.

A kilencvenes évek elején még Fidesz-pólóban koncertezett, BS-bulijukat Orbán Viktor nyitotta meg, de tíz éve már, hogy semmilyen politikai akció mellé nem állnak oda zenekarként – meséli a Válasz Online-nak Leskovics Gábor. Az 1983-ban alakult Pál Utcai Fiúk frontembere nem bánja, hogy nem ők lettek a legnagyobb sztárzenekar, csupán azt szeretné, ha nem hinnék róluk, hogy feloszlottak, nincsenek. Sosem álltak le, 11 év után pedig új lemezzel is jelentkeztek: az Igazán ez minden lapunk senior szakírójának véleménye szerint az év egyik legjobb pop-rock kiadványa, amelynek anyagát (persze a korábbi nagy PUF-slágerek mellett) szombaton mutatják be a budapesti Akváriumban.

„És a mennyország pont úgy fest, mint délelőtt Budapest” – szól egyik új daluk refrénje. Odaadná Karácsony Gergelynek, ha kérné marketingcélokra?

– Azt mondjuk nem én írtam és nem is én éneklem, nem nekem kellene odaadnom. Megbeszélnénk a gitárosunkkal, Balázzsal, akié a dal, de nem valószínű egyébként, hogy adnánk. Minél távolabb igyekszünk maradni a politikától.

Mert?

– Mert borzasztó látni, milyen indulatokat szül, rossz nézni, ahogy barátok, családtagok egymásnak esnek miatta. Értem én, hogyan jutottunk idáig, csak épp rohadtul sajnálom, hogy idáig jutottunk. Tíz éve már úgy vagyunk ezzel, hogy még a rokonszenves dolgok mellé sem állunk oda zenekarként.

Nincs már amúgy is betolva a libsi kategóriába? Underground rockzene…

– Van ilyen is, de például hét-nyolc éve, amikor a Jobbik nagyon pörgött, Vona Gábor a Facebookra posztolta, hogy a Közel az éjfél az egyik kedvenc Pál Utcai Fiúk-dala. Poénkodtunk is rajta, hogy na, ha majd ők jönnek, jönnek a zsíros megrendelések… De amúgy igaz, létezik ilyen hozzáállás, hogy az alternatív zenekarok biztos mind libsik – csak ez akkora baromság, hogy reagálni sem érdemes rá.

A zenekar tagjai mind felnőtt emberek, megvan a viszonyulásuk a világhoz, a közélethez, és ha hiszik, ha nem: nem minden ponton fedi egymást az itt zenélők véleménye.

Már csak ezért sem vállalunk politikai kiállást senki mellett. Meg azért sem, mert azonnal beskatulyáznak, ahonnan nem lehet aztán kimászni.

Tusnádon játszani nem kiállás?

– Szerintem nem. Életem egyik legjobb élménye volt, amikor 20 éve először játszottunk ott. Minden sor más jelentést kapott: „Hol az az ország és hol az a hely” – énekeltem, és ott kinn, az ott élő embereknek ez teljesen mást jentett, mint itthon. Együtt lélegzett a közönség a zenekarral, sokkal jobban figyeltek a szövegekre, mint itthon. Az ottlétünknek tehát már hagyománya van. Persze, nyilván Fidesz-rendezvény, de aki volt ott, tudja, hogy a politikai szócséplés élesen elválik az esti koncertektől, a közönség utóbbira duzzad fel. Azt azért remélem, hogy Orbán Viktor megmarad a délelőtti nagyszínpados időpontjánál és nem lesz olyan, hogy este, a koncertek között feljön a színpadra mondani a tutit, egy DJ aláfestésével. Bár az idei Tusványos után, miután a Kiscsillaggal felléptünk, én is kaptam a beírásokat, azért nem annyit, mint Lovasi András. Neki nehezebb dolga van ebből a szempontból, mondjuk ő bele is áll ezekbe, aztán persze támadják innen is, onnan is. Szóval nem, szerintem Tusnádon zenélni nem kiállás a Fidesz mellett. Olyat utoljára 26 éve tettem...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.