2019. november 6., szerda

ORBÁN TŐRBE CSALTA KARÁCSONY GERGELYT, AKI BESÉTÁL A CSAPDÁBA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.11.05.


Már az is gyanús volt, hogy Orbán tudomásul vette a budapesti főpolgármester-választás eredményét. Orbán nem demokrata, vereséget még soha életében nem fogadott el, és nem vetgt tudomásul. Mióta illiberális fasiszta rendszert épít, még kevésbé gyakorol demokratikus allűröket. Ha mégis, akkor azt számításból teszi. Orbán nem harcolt különösebben azért, hogy Tarlós István maradjon a főpolgármester, mintha neki mindkét megoldás jónak tűnt volna. az egyik ezért, a másik azért.

Karácsony Gergely békülékeny és együttműködést sugárzó gesztusai (Tarlós díszpolgárrá avatásának javaslata, a végkielégítésének indokolatlan és kérés nélküli megduplázása) igazolni látszik Orbánnak azt a feltevését, hogy nem jár ő rosszul Karácsony Gergely főpolgármesterségével. A budapesti veresége, és annak elfogadása, egy kényes pillanatban mutatja azt a hamis látszatot, hogy Magyarországon jogállam van, működik a demokrácia, és demokratikus választáson őt le lehet győzni, amit ő elfogad. Karácsony Gergely pedig a működésével nem akadályozza, hanem legitimálja az önkényuralmi rendszert.

Orbán nem így viszonyulna egy parlamenti választási vereséghez, amely a hatalmának elvesztését és rendszere megkérdőjelezését jelentené (ez utóbbi sem biztos, ha Karácsony Gergely, vagy hozzá hasonló “békés” ember kerülne a helyére, mert lehet, hogy a rendszerét érintetlenül hagyná). Az is biztos, hogy Orbán nem így fogadta volna a bukott budapesti választást és annak eredményét, ha nem Karácsony Gergely, hanem például Hadházy Ákos nyert volna az ő bábja ellen. De Orbán pontosan tudja, hogy Karácsony Gergely nem a rezsim elleni támadásra vagy a demokratikus erők ellenálására, főhadiszállására használja Budapestet, hanem elfogadható korlátok között “kezes báránya” is lehet az ő rendszerének. Megválasztása is a rendszeren belül történt, és minden eddiginél nagyobb legitimációt adott a NER-nek.

Karácsony Gergely magának állított csapdát, amikor első intézkedései egyikeként találkozót kért Orbántól, majd elfogadta azt a csapdahelyzetet, hogy Orbán meghívta a kormányülésre. Neki kellett volna Orbánt meghívni a főpolgármesteri hivatalba, megelőzendő ezt a kínos helyzetet, amelyben ő csak veszíthet. Orbán újra eljátssza a demokratát, Karácsony Gergely kvázi “canossát jár” az orbáni bűnbanda sasfészkében, ahol jelentős kisebbségben lesz, és kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Ez egy vert kommunikációs helyezt, amiből nem lehet jól kijönni. Ráadásul, a propagandaértéken kívül nincs jelentősége a helyszínnek, mert a kormányülésen nem kell eldönteni semmi konkrét ügyet. Ez egy olyan szituáció, amelyben őt leiskolázhatják, és Orbán még látványosan be is jelentheti, milyen nagyszerűen egyetértenek az ellenzék főpolgármesterével...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.