2019. november 23., szombat

PETSCHNIG MÁRIA ZITA: MI HALADTUNK A LEGLASSABBAN (1.)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.11.23.


„Orbán az Unió felbomlasztására teszi fel az életét, ő akar kakas lenni a szemétdombon, neki ne dirigáljon senki. Arra viszont rájött, hogy egyedül ez nem megy, ezért a V4-ekkel takaródzik, velük akar kialakítani egy szélesebb bázist” – nyilatkozta a Hírklikknek Petschnig Mária Zita közgazdász, a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa. Azt is elmondta, hogy a jelenlegi adatok alapján, és a növekedési ütem, illetve különbség megtartása mellett, Magyarország Ausztriát 20045-re, Németországot pedig 20053-ra érhetjük utol.

Az embernek az az érzése, hogy a magyar miniszterelnök egyszerre fúj hideget és meleget: beszél arról, hogy milyen erős a magyar gazdaság, gyorsabban növekedik, mint az uniós átlag, ugyanakkor azt is mondja, hogy közeleg a válság, és erre fel kell készülni, illetve fel is készült. Mi az igazság?

Egyik oldalról igaz, hogy 2019-ben a magyar gazdasági teljesítmény kiugró az Unióban. Az öt százalékot közelítő növekedési ütem tényleg jó, és persze jók a szlovákok, a lengyelek, a románok; ők is 3-4 százalék közötti dinamikát jeleztek, tehát ők is rajta vannak a konjunktúrahullámon. Ami pedig a lassulásról hallottakat illeti – Varga Mihály is beszélt erről -, ezzel szerintem elébe akarnak menni annak, hogy ez a növekedési ütem nem tartható.


Miért nem?


Mert nagyon jól tudják, hogy ennek egyik forrása az uniós pénz, a másik pedig a nagyon laza, a választásokhoz igazodó gazdaságpolitikából származik. Ez ugye laza költségvetési politikát, laza jövedelem-, és laza monetáris politikát jelent. Mellesleg ezt már 2017-ben és 2018-ban is megfigyelhettük, s nyilvánvaló, hogy ez az út nem járható tovább, mert egyensúlyromláshoz vezet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.