2019. november 16., szombat

ROGÁNÉK VÁLNAK, ÁTRENDEZŐDÉSEK A NER-KÖZELI CÉGBIRODALMAKBAN

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.11.15.


444: Rogánnak a válás után elvileg ki kell jönnie a hivatalos fizetéséből

Péntek délelőtt a a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztálya közleményt adott ki, miszerint Rogán Antal “propagandaminiszter” és felesége, Rogán-Gaál Cecília elválnak együtt töltött 14 év után. A lap a bejelentés kapcsán felidézte, hogy az elmúlt években amikor a propagandaminisztert nem túl visszafogott életmódjáról kérdezték, mindig az volt a visszatérő válasz, hogy a luxusköltéseket sikeres vállalkozó felesége pénzéből finanszírozza a család. Rogán Antalnak viszont mostantól elvileg ki kellene jönnie hivatalos fizetéséből. A miniszter hivatalosan havi bruttó 1,97 milliót kap a Miniszterelnöki Kabinetirodától, a parlamenti honlap szerint pedig közel egymillió forint a képviselői javadalma. Ezen kívül még egy bevételi forrása van, feltalálóként: szabadalma, amivel 42,6 milliós jövedelemre tesz szert, de nem havi, hanem „eseti” rendszerességgel.

G7: Rejtőzködő harcostárs szállt be Mészárosék családi cégébe

Új tulajdonos lépett be a Talentis Group Zrt-be, ami Mészáros Lőrinc tőzsdén kívüli cégeinek jelentős részét fogja össze. A cégiratok szerint a tiszakécskei Varga Károly, akinek már korábban is volt üzleti kapcsolata Mészáros Lőrinccel, egy nagyobb összegű követelését engedte át a Talentisnek, amiért cserébe egy valamivel kevesebb mint 2 százalékos részesedést kapott a társaságban. Bár a tulajdonhányad kicsi, Mészárosék eddig senkit nem engedtek a családi vállalat közelébe. Azt pedig a kormányközeli építőipari hírekben mindig jólértesült MagyarÉpítők írta meg a héten, hogy Mészáros Lőrinc híres üzlettársának, a szintén tiszakécskei Szíjj Lászlónak cége, a tenderbajnok Duna Aszfalt Kft. megvásárolja Varga Károly építőipari vállalatokban lévő részesedését és irányítói jogát.

HVG: Top 500: több mint százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát

Csak az 500 legnagyobb nyereséget elért vállalkozás rangsorában szereplő, közismerten kormánykedvenc cégek tavalyi eredménye után 104 milliárd forint osztalék ütötte az emblematikus oligarchák markát. Az ötszázas rangsor 37 építőcége között 16 olyat találni, amelyek tulajdonosai a kormányfő – vagy éppen a kormányfői vő – szűkebb-tágabb baráti körébe tartoznak, illetve az e körbe tartozókkal szoros üzleti kapcsolatban állnak. A nagy klasszikus Mészáros Lőrinc, akinek 15 érdekeltsége tűnik fel a legnagyobb nyereségű 500 cég sorában.

MagyarHang: Büntet a minisztérium: a “rosszul szavazó” városok múzeumai csak az aprót, a fideszesek tízmilliókat is kaptak

Még júniusban írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az idei Kubinyi Ágoston Program, illetve a járási székhelyek múzeumainak pályázatait, amelyekre a fenntartó önkormányzatok pályáztak. Eredményt ezen a héten hirdettek, a támogatási összegekben és számokban pedig visszatükröződni látszanak a választási eredmények. Azokon a megyeszékhelyeken és városokban, ahol nem fideszes polgármestert választottak a helyiek, a Kubinyi-programban kért támogatásnak csak a töredékét kapták. Ilyen például Pécs, Tatabánya vagy éppen Baja városa is, de Dunaújvárosnak egy fillért sem adtak. Ellenben oda, ahol maradt a fideszes polgármester, a teljes igényelt támogatást vagy ahhoz nagyon közeli összeget adott Kásler Miklós EMMI-miniszter.

Index: Óriási segítség készül a NER rejtőzködő milliárdosainak

A kormányközeli oligarchák kedvenc játékszere az úgynevezett magántőkealap. Emögött az anonim kollektív forma mögött elbújhattak korábban az MKB Bank vevői, szállodák, ingatlanok, energetikai cégek befektetői. Ha a honatyák elfogadják a vonatkozó törvényjavaslatot, ők a jövőben nagyon jól járnak, felügyeleti kontroll nélkül és olcsóbban bujkálhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.