2019. november 19., kedd

SOKAN MÉG MINDIG HAJTANÁK FEL A LAKÁSÁRAKAT - A JEGYBANK SZERINT MARAD A REÁLÉRTÉKEN KÉTSZÁMJEGYŰ DRÁGULÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.11.19.


A hazai lakáspiacon egyértelműen trendforduló érzékelhető. Az árak korábbi száguldása megállt, de több a piacon érdekelt szereplő, sőt úgy tűnik, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is mintha még mindig igyekezne fenntartani a drágulást. Kérdés, hogy a vevők rájuk vagy a józan eszükre hallgatnak-e.


A lakásárak alakulásában persze nagyon jelentős szerepet játszik a kínálat és a kereslet. Évtizedes megfigyelésünk alapján azonban határozottan állítjuk, hogy jókora befolyással bír a pszichológia. Amennyiben a vevők úgy vélik, hogy (esetleg igen jelentős mértékű) drágulás jön, akkor sietősebben vásárolnak, és persze az árakat sem annyira nézik meg. Még felárat is hajlandóak fizetni, hiszen azt gondolják, rövidesen úgyis sokkal többe kerülhet majd a kinézett ingatlan.

Amikor a piacon a hiszti helyett a racionalitás kerül előtérbe, akkor az egyedi árak is nagyobb jelentőséget kapnak. A magyar viszonyok között (legalábbis egyelőre) nem igazán láthattunk olyan időszakot, amikor az árak aránytalan eséséhez vezető pánik alakult volna ki. Depresszió idején, mint ami a válság kitörése után volt, aki csak tehette, nem adott el ingatlant. Az akkori árzuhanás elsősorban a bajba kerül devizahitelesek tömege miatt következett be.

Még több hitelt és hitelest látna szívesen a jegybank

A hitelfelvétel mostanában is alaposan nekilendült. Az MNB szerint azonban, mint azt frissen kiadott lakáspiaci jelenésükben (a teljes kiadványt itt nézheti meg) is leírják: „mind a GDP-arányos hitelállomány, mind a hitelpenetráció alapján van tér a lakáshitel-felvétel további terjedésére”. Ezzel együtt ezen a téren is látható némi lanyhulás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.