2019. november 28., csütörtök

TANÁROK SZÁZAIT VERTÉK ÁT, MÉGIS MINDENKI LAPÍT

24.HU
Szerző: BAKSA ROLAND
2019.11.28.


Több száz tanár és ezernél is több diák járt pórul: részt vettek egy uniós oktatási-felzárkóztatási programban, mégsem kapták meg a jussukat. Noha egy kollégájuk kitaposta előttük az utat, az átvert tanárok zöme nem akar pereskedni, a projekt vezetői pedig hallgatnak.

"Már nagyon az év vége felé jártunk, 2014 decembere lehetett talán, amikor jött egy levél fentről, leírták benne, hogy hány tanár és hány tucat tanuló beléptetését várják tőlünk. Érzékeltették, hogy rosszak az eddigi számok, bele kéne húzni"

– idézte fel a 24.hu-nak valaki, aki részt vett egy uniós finanszírozású, 2013 és 2015 nyara között futott projektben. (A neve elhallgatását kérte, mert még mindig a közoktatásban dolgozik.) Ebben a programban azt várták a tanároktól, hogy készítsék fel a felvételire az erre jelentkező általános iskolás – hetedikes és nyolcadikos –, hátrányos helyzetű diákokat, egyúttal segítsék hozzá őket, hogy az iskolai eredményeik javuljanak. Az említett, 2014 végén érkező levél hangvétele azért is volt kétségbeesett, mert közeledett 2015 januárja, a középiskolai felvételik ideje.

Az út a szakmaválasztáshoz nevet viselő program azonban annak ellenére rosszul sült el, hogy a tanárok szívvel-lélekkel elvégezték a munkát, a mentorált gyerekek pedig sikeres felvételi vizsgát tettek: az oktatók és a tanulók közül sokan nem kapták meg az őket megillető pénzt – a tanárok a bérüket, a gyerekek az ösztöndíjukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.