2019. november 13., szerda

TASZ: ALKOTMÁNYSÉRTŐ A MÉDIATÖRVÉNY

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: DÉSI JÁNOS / KLUBRÁDIÓ
2019.11.12.


A TASZ és a Mérték Médiaelemző Műhely segítségével pert indít a Civil Rádió, mert év végétől el kell hallgatnia. A jogvédő szervezet szerint a médiatörvény egy rendelkezése Alaptörvény-ellenes.

A Civil Rádiónak elvették a frekvenciáját, ezért pert indít a TASZ és a Mérték Médiaelemző Műhely segítségével, mekkora játéktér maradt? – kérdeztük Bodrogi Beát, a jogvédő szervezet politikai szabadságjogi projektjének szakértőjét.

Azt mondta: viszonylag szűk a játéktér, amelyben fel tudnak lépni. A Civil Rádió műsorszolgáltatási jogosultsága idén lejár, és a médiatörvény azt mondja, hogy ha jogszerűen működik egy műsorszolgáltató, akkor új pályázat nélkül meghosszabbíthatják jogosultságát öt évre. Ezt utasították el, tehát nem elvették a frekvenciát, hanem nem hosszabbították meg a sugárzás lehetőségét – pontosított.

Arra hivatkoztak, hogy a Civil Rádió többször, ismételten megsértette a médiatörvényt – erre van egy törvényben előírt kötelezettség, amely meghatározza, hány százalékban kell magyar zenét sugározni. Ezt valóban megsértette a Civil Rádió, de Bodrogi Bea megjegyezte, a műsorkvóták mérése körül is vannak problémák a Médiatanácsnál és a rádióknál is. Visszatérve az esetre: emiatt többször is kisebb bírságokat szabtak ki a Civil Rádióra, 15-50 ezer forintos tételeket, ezeket a rádió befizette.

Azt állítják, hogy a médiatörvény alkotmánysértő, mert ugyanazért a jogsértésért nem lehet kétszer szankcióval sújtani senkit. Ez szerintük az alaptörvénybe ütközik, és azt kérték a bíróságtól, hogy függessze fel az eljárást. A cél az, hogy a Médiatanács semmisítse meg ezt a határozatot és a bíró forduljon az Alkotmánybírósághoz, kérve a médiatörvény ezen rendelkezésének felülvizsgálatát, mivel az szerinte alaptörvény-ellenes.

Szűk mozgásterük van, a médiatörvénynek csak ezt a részét tudják támadni, azt nem ígérhetik rövid távon, hogy frekvenciát kaphat a Civil. De ha helyt adnak ennek a kérelemnek, akkor hosszú távon javulhat a közösségi rádiók helyzete. És – hívta fel a figyelmet Bodrogi Bea – csak a műsorkvóta megsértéséről beszélünk, nem sugároztak gyűlöletbeszédet, nem a tartalommal volt baj...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.