2019. november 16., szombat

URU LABDARÚGÁS, MAGYAR FOCI

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2019.11.16.


A november 15 –én közzétett 1 perc 46 másodperces videoklipen – többek között - Fürjes Balázs államtitkár és Varga Judit miniszter közreműködésével a miniszterelnök a Karmelita kolostor erkélyéről (!) az új Népstadion nézőterére rúgta a labdát, ezzel is jelezve, hogy a nép az általa adományozott arénában élvezheti, szeretheti az ő hobbiját. Horthy, Rákosi, Kádár nem volt képes ilyen teljesítményre, a „nemzeti szabadrúgás” valóban páratlan mutatvány. 

Ma teltházas, tét nélküli mérkőzés volt az újra átadott Népstadionban. A vendégek hamar berámoltak nekünk kettőt, innentől kezdve csak tili-toli folyt a pályán. A vadonatúj objektum egyébként tényleg csodálatos, a magyarok játéka viszont továbbra is bátortalan és szinte élvezhetetlen. Ennek megfelelően ki is kaptunk 2:1-re. Nem a végeredménnyel van baj, hanem az elképzelés nélküli játékkal. A latin sztárok laza edző meccset játszottak, a rémült „hungarofocisták” pedig gondolatban Wales-ben jártak. Az uruk a budapesti tréning utolsó 25 percét már nagyon-nagyon unták. Én is.

Aztán az jutott eszembe, hogy a római császárság korában a hatalmi politika eszközévé tette a cirkuszt, erre utal a neves szatíraíró, Juvenalis szállóigévé vált ”Kenyeret és cirkuszt!” mondása. Ingyen gabonához ingyen látványosság párosult: a császárkorban tétlenségre kárhoztatott alacsonyabb társadalmi státuszú népességet el kellett valamivel foglalni, különben energiafeleslegét könnyen a hatalom ellen fordíthatta volna. A római szórakoztatóipar – nagy tömegbefolyása miatt - állami monopólium volt. Nem sokat változott a világ. A cél világos és évezredes, persze az eszközök korszerűsödtek. Ha a bruttó 200 milliárd forintba kerülő új Népstadionba a nemzeti tizenegy sikeres meccseket fog vívni, akkor a fociba történő befektetés politikai értelemben meg fog térülni (anyagilag soha). Hasonló kudarcok esetén azonban az új, hatvanötezres arénában 8-10 ezer ember fog „huha anyázni” és rasszista jelszavakat ordítozni, és akkor a nyomorult nép előbb-utóbb megkérdezi, hogy ennyi pénzből (200 milliárd forint) miért nem vitték el inkább a négyes metrót a Bosnyák térig? Én tudom, hogy nem a politikusok hibásak, hanem kizárólag a falábú és elkényeztetett labdarúgók. De, vajon a budapesti polgárok is így gondolják?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.