2019. november 25., hétfő

VISSZAVESZI A CSALÁDOK ZSEBÉBŐL A CSOKOT A KORMÁNY - AZ ILLETÉKBEVÉTELEK EGY ÉV ALATT 16 SZÁZALÉKKAL NŐTTEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.11.25.


A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) összegénél jóval nagyobb mértékben drágultak meg a lakások, így a fiatal házasok messzebb kerülhettek a lakásszerzés lehetőségétől. Az sem mellékes, hogy miközben a vissza nem térítendő támogatás egy gyermekre 600 ezer forint, a vett lakás után átlagosan 668 ezer forint illetéket kell fizetni.

A lakások ára – írtuk meg akkoriban – szinte a CSOK összegével emelkedett 2016 elejére (a drágulás már egy évvel korábban, a kedvezmények kiterjesztésének bejelentésére megkezdődött). Egy háromgyerekes család használt lakásra kaphat 2,2 millió forint támogatást, akár egy kislakásra is. Ezt az állami pénzt viszont – mutattuk ki az idén nyáron – az ország minden területén elfüstölte” az áremelkedés.

Az emelkedő árak mellett azonban – hívta fel a figyelmet a Népszava – a lakásvétel után fizetendő kedvezményes illeték változatlansága is sokat húz ki a családok zsebéből (az alacsonyabb kulcs csak a 15 millió forintnál olcsóbb lakásokra érvényes). Mint a lap leírta: a vissza nem térítendő CSOK egy gyerekre 600 ezer forint, a használt lakások 16,7 millió forintos, országos átlagárával számolva a 4 százalékos illeték viszont 668 ezer forint. A budapesti 32,7 millió forintos átlagárnál az illeték már 1 millió 308 ezer forint, ami majdnem annyi, mint a használt lakásokra két gyermek esetén adott 1 millió 430 ezer forintos támogatás. Az újépítésű lakások 27,8 millió forintos átlagárával számolva 1 millió 112 ezer forint az illeték, ami duplája az egy gyermekre járó csoknak. (További részleteket itt találhat.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.