2019. december 31., kedd

A NÉP HANGJA – HOFI GÉZA, A PROLI, A BOHÓC ÉS A FILOZÓFUS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2019.12.31.



  Az egész ország röhögött a poénjain. Ha 
  az emberek meg akarták tudni, mi történik 
  valójában itthon és a világban, azt 
  mondták: hallgassuk meg Hofit! Ő a 
  rendszerváltás után is ugyanaz maradt, 
  mint előtte: a kőbányai melós, aki a 
  hatalomból is paródiát csinál. Bohóc volt, 
  és radikálisan szókimondó filozófus, aki 
  már a kilencvenes évek elején   
  megjósolta: az újraéledő Horthy-kultusz 
  és az önmagát istennek képzelő vezér 
  jelentheti az országnak a legnagyobb 
  veszélyt. Félelmetesen aktuális ma is. 
  Hofi Gézát újra meg újra felfedezi az 
  utókor. Tavaly jelent meg a Hofi megmondja című kötet, amely a legjobb idézeteinek gyűjteménye. A Hungarotonnál kiadott lemezeiből készült el a Best of Hofi válogatás, és nemrég került a könyvesboltokba Hofi naplója, amelyből az is kiderül: a komikus remek karikaturista is lehetett volna.

„A szobor, ha jó, ha rossz, megmarad. Amit én csinálok, az véget ér aznap este” – nyilatkozta egyszer Hofi Géza. S bár minden idők legnagyobb s tán legbölcsebb magyar komikusa volt, ebben az egyben tévedett. A halála óta eltelt 17 évben politikai vezényszóra építettek, bontottak és költöztettek szobrokat ide-oda. Sőt vandálok még Hofi Géza – az egykori Mikroszkóp Színpad előtt álló – szobrát is megrongálták 2017-ben. Azonban a komikus emlékét, hírnevét nem sikerült megrongálni, mert az az ércnél is maradandóbb.

– Döbbenetes, hogy a közönség milyen gyorsan megfeledkezik olyan zseniális művészekről, akik évtizedeken át meghatározói voltak a magyar színészetnek – mondja a komikus egykori kollégája, Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház jelenlegi igazgatója. – Hofi azonban továbbra is elevenen él bennünk. Ő volt a nép hangja. Az emberek úgy érezték: Hofi egy közülük. Barátjuknak, családtagjuknak tekintették. Ezért is szerették őt sokkal jobban, mint más előadóművészeket...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.