2019. december 17., kedd

A PÉNZ, AZ IDŐ ÉS A KORMÁNY SZERETŐ SZORÍTÁSÁBAN A SZÍNHÁZAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerzők: DOROS JUDIT, HOMPOLA KRISZTINA, BALOGH GYULA, TÖLGYESI GÁBOR, VAS ANDRÁS
2019.12.17.


Egyszerre került az idő és pénz szorításába Budapest, valamint több vidéki város a kulturális törvény módosítása miatt.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter lesz a főtárgyaló a kormány és főváros közötti, a kulturális törvény módosítása miatti megbeszéléseken – értesült lapunk. Ez annyiban nem meglepő, hogy a Fővárosi Közfejlesztési Tanácsban is ő vezette a kormány delegációját. Másfelől viszont Gulyás megbízása jelzésértékű lehet, hiszen az utóbbi napokban erősen elfogultnak tetsző nyilatkozatot tett. Ő volt az, aki a Gothár Péter rendező zaklatási ügye kapcsán nehezményezte, hogy „a haja szála sem görbül”, annak a színházigazgatónak, aki az esetet eltussolta. Kijelentése nagy felháborodást keltett, hiszen a zaklatási ügyet a Máté Gábor vezette Katona József Színház hozta nyilvánosságra. 

Egyebek mellett ilyen előzmények után kellene érdemi tárgyalásokat folytatni – ráadásul meglehetősen gyorsan is. Forrásaink szerint ugyanis minél hamarabb, két hónapon belül meg kell állapodnia a kormánynak és Budapest vezetésének, tekintettel arra, hogy meg kell alkotni Budapest 2020-as költségvetését. Lehet ugyanis olyan színház, amely teljesen fővárosi fenntartásba kerülhet a törvénymódosítás miatt, ez pedig súlyosan érinti az új költségvetést. 

Mint arról többször írtunk, a múlt szerdán elfogadott és hevesen bírált kulturális törvény egyebek mellett arról rendelkezik: a csak önkormányzati fenntartású színházak vezetőiről továbbra is az adott helyhatóság dönt, a vegyes – azaz állami és önkormányzati – fenntartású teátrumok igazgatói kinevezéseit viszont már a két fél közötti megállapodásnak kell megelőznie. Budapesten nincs csak önkormányzati fenntartású színház és a fővárosi teátrumok költségvetésében jelentős az állami támogatás aránya. 

Karácsony Gergely főpolgármester a törvény elfogadásának másnapján már arról beszélt a hvg.hu-nak: nem kizárt, lesz színház, amely teljesen fővárosi fenntartásba kerül majd. Információnk szerint az egyik fő vitatéma az állam és a főváros között a Katona József Színház fenntartása lesz. Ha a Fővárosi Önkormányzat átvállalja a Katona teljes költségvetésének biztosítását, az több száz milliós pluszkiadást fog jelenteni. 

A fővárosi fenntartású színházak évente 8,5 milliárd forintos támogatást kapnak a taopótló támogatáson felül, ebből az összegből az állam 6,5 milliárd, Budapest 2 milliárd forintot áll – mondta el a Népszava névtelenséget kérő forrása. A kulturális törvény az államnak is fenntartói jogokat adna abban az esetben, ha az önkormányzat nem vállalja egy-egy színház költségvetésének száz százalékát. 

A törvény nem csak Budapesten, hanem vidéken is kaotikus állapotokat teremtett. Teljes a bizonytalanság Egerben arról, hogy milyen költségvetéssel tervezhetik jövőre a Gárdonyi Géza Színház működését. Noha Blaskó Balázs igazgató – akit még kormánypárti önkormányzat nevezett ki, s akinek megbízatása bő egy év múlva lejár – az erre irányuló kérdéseinkre azt válaszolta, hogy minden költségvetési év utolsó hónapjában, de legkésőbb a következő év első hetében megkapják az értesítést a támogatás felosztásról, sem ő, sem a fenntartó önkormányzat nem tud bővebbet a részletekről. Mirkóczki Zita, Eger kulturális ügyekért felelős alpolgármestere szerint nem mindegy, hogy az állam jövőre is átutalja-e a nagyjából 200 millió forintos támogatást a teátrumnak, s a tao-val sem tervezhetnek egzakt módon, hiszen arra mindig pályázni kell. A város büdzséjét jövő februárban fogadják majd el, így fontos lenne tudniuk, hogy milyen, az államtól érkező tétellel számoljanak a színházi rubrikában, mert később akár emiatt borulhat is az egyensúly...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.