2019. december 21., szombat

AZ ÁLLAM MEGVESZI A MÁTRAI ERŐMŰVET MÉSZÁROS LŐRINCTŐL, ÉS 8 MILLIÁRDOS HITELT AD TIBORCZ CÉGÉNEK

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.12.21. 


444: Palkovics bejelentette, hogy megveszik Mészárostól a Mátrai Erőművet

Mészáros Lőrinc holdingja, az OPUS Global Nyrt. 2017-ben vette meg az erőművet, ami 2015-ben 13,6, majd 2016-ban 6,5 milliárd forintos nyereséget termelt. Csak aztán drágult a szén-dioxid kvóta, és az erőmű emiatt 2017-ben 10,7 milliárd, majd 2018-ban 4,3 milliárd forintos veszteséget hozott össze. Tavaly egyébként 7 milliárd forint állami támogatást is kapott, Mészárosék pedig 11 milliárd forint osztalékot vettek ki belőle a szabad eredménytartalék terhére. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint korszerűsítéssel újra nyereségessé tehető az erőmű, ám ez nem lesz olcsó: az átalakítás költségét a miniszter 200-300 milliárd (!) forintra becsülte (!).

24.hu: Állami óriáshitel segíti Orbán Viktor vejének luxushotel-fejlesztését

Jelentős összegű állami kölcsönhöz jut a Tiborcz István közvetett tulajdonában álló Dorottya Investment Zrt., amely egy belvárosi ötcsillagos szálloda fejlesztésén dolgozik – tudta meg a lap. A december elején aláírt hitelszerződés értelmében az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez tartozó társaságnak a 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) biztosít 8,4 milliárd forint kölcsönt. A Dorottya Investment Zrt. a Mahart-házból, valamint a Weber- és Münnich-házból álló tömböt, az úgynevezett Dorottya-házat alakítja át ötcsillagos luxusszállodává. A cég 2016-ban szerezte meg a Vörösmarty tér mellett, a Vigadó közvetlen szomszédságában található tömböt, amely három, történelmileg elkülönülő, műemléki besorolású ingatlanból áll össze.

G7: Fideszes képviselő, személyi edző és újságárus is kapott a színházaknak szánt állami milliárdokból

Az elmúlt napokban mintegy 5,1 milliárd forint szétosztásáról döntött előadó-művészeti szervezetek számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A többlettámogatás deklarált célja a korábban megszüntetett, és emiatt kieső kulturális tao pótlása, ennek megfelelően a kiírás szerint csak olyan szervezetek igényelhetik, amelyek korábban kaptak tao-támogatást. Ehhez képest a Fideszt nyíltan támogató Köves Slomó által vezett EMIH zsidó hitközség a legnagyobb kedvezményezett: az ebben a körben kiosztott 5,1 milliárd forint több mint 35 százalékát, 1,8 milliárd forintot kapja meg. Ez nagyjából a fele annak, amennyit az összes fővárosi tulajdonban lévő színház kap idén.

Index: 17 millióba került a fővárosnak a szabadtéri jóga
Több százmilliós kifizetetlen számlát hagyott maga után Újbuda, Erzsébetváros és Budapest előző vezetése, derült ki Gyurcsány Ferenc, valamint a Demokratikus Koalíció fővárosi önkormányzati politikusainak háttérbeszélgetésén. Gy. Németh Erzsébet, kulturális és humán területekért felelős főpolgármester-helyettes péládul elmondta, hogy 27 millió forintot költöttek egy szabadtéri spinningedzésre a Várkert Bazár előtt. Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere pedig arról beszélt, hogy Hoffmann Tamás előző fideszes polgármester idején osztott választási kampánykrumpli 15 millió forintba került az önkormányzatnak.

Mfor.hu: Nem tette közzé időben 2018-as beszámolóját Kocsis Máté családi cége

A Hobby-Key Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ről van szó, amelyet öten alapítottak 1993 decemberében, 1 millió forintos törzstőkével: Tamási Zoltán és Tamási Krisztina, valamint Kocsis Sándor, Kocsisné Varga Ildikó és Kocsis Gergely. Tamásiék 1998 márciusában kiszálltak a cégből, attól kezdve már teljes egészében a Kocsis-családé lett a kft. Akkor került be Kocsis Máté, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője is a tagok közé. A cég fő tevékenysége fémáru, szerelvény és fűtési berendezés nagykereskedelme, minden évben nyereséges, és Kocsis rendszeresen vesz is ki belőle osztalékot. Viszont a 2018-as adatokat még nem tudni, ugyanis a kft. nem adta le a május 31-i határidőig a tavalyi beszámolóját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.