2019. december 17., kedd

BOD PÉTER ÁKOS: AZ UNIÓBÓL VALÓ KILÉPÉS AZONNAL TÖNKRETENNÉ A MAGYAR TÁRSADALMAT!

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.12.16.


„Magyarország néhány éven belül kiléphet az Európai Unióból” – ezt jósolta a Saxo Bank sztárközgazdásza, Steen Jakobsen és ezt követeli Bayer Zsolt, a kormány propagandistája. Bayer szerint „ott kell hagyni az egész ótvaros disznóólat, és ki kell egyezni az oroszokkal”, köthetnénk üzletet a mumussal, kelettel, az oroszokkal, és Kínával. A kérdés, hogy mi történne akkor? Bod Péter Ákos közgazdászt, egyetemi tanárt kértük háttérmagyarázatra.

Már nemcsak Bayer Zsolt, a kétes ízlésű publicista, de már a tekintélyes Saxo Bank vezető közgazdásza is azt jósolja, hogy Magyarország kiléphet az Európai Unióból. Professzor úr, mit szól ehhez?

Ez inkább érdekes, mint szakmai szempontból megalapozott álláspont. Az úgynevezett fekete hattyú kategóriába tartozik. Vagyis előfordulhat, de nagyon ritka, ámbár azért van rá példa. A Saxo jóslata nem prognózis, nem előrejelzés, és nem is becslés, hanem egy kis valószínűségű esemény meglebegtetése.

Viszont Boris Johnson váratlanul nagyarányú győzelme, a britek véglegesnek tekinthető távozása az unióból azt jelentheti, hogy innen el is lehet jönni, s ez itthon is felvetődik. Vagy ennek ellenére, a nullánál is kisebb az esélye?

Amikor először elolvastam a kilépésről szóló hírt, akkor meglepőnek, provokálóak tartottam. Aztán azon töprengtem, hogy a Saxo nem véletlenül említette Magyarország esetleges kilépését. Nem Lengyelországról beszélt, vagy éppen Romániáról. Az utóbbi – velünk ellentétben – kezd közeledni az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. Már kezd „bezzeg gyerek” is lenni, mégpedig elég tudatosan.

Visszatérve a kilépés meglebegtetésére, a meglepetésen túl, azon töprengtem, hogy mit ki nem találnak pihent agyú elemzők, s ha úgy tetszik, tréfának is tekinthetném. Ugyanakkor átvillant az agyamon a Kétfarkú Kutyapárt két évvel ezelőtti plakátja, amely az jósolta: Itt rakétakilövő fog épülni! És ez a magyar űrhajósképzés bejelentése előtt két évvel volt! Úgyhogy manapság ezekkel a tréfás poénokkal csínján kell bánni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.