2019. december 15., vasárnap

ÉS AKKOR VÉGRE ELKEZDŐDHETNEK AZ IGAZI BREXIT-TÁRGYALÁSOK - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.12.15.


A konzervatívok nyerték a brit választást; grandiózus klímavédelmi tervet jelentett be Ursula von der Leyen; nem veszi meg a 4iG a T-Systemst. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Lehet, hogy a hírekbe a brit választás került be első helyen, de az európai politika legfontosabb mondata mégis az volt a héten, hogy: a résztvevők „támogatják azt a célt, hogy az EU-t karbonsemlegessé tegyék 2050-re, a párizsi klímamegállapodás szerint.” Ursula von der Leyen grandiózus klímavédelmi tervet jelentett be, csak az a kérdés, miből lesz pénz erre. Az EU 27 bentmaradó tagállamából 26 teljes mértékben támogatta a célt, egyedül Lengyelország jelezte, hogy ők 2070-re vállalnák a karbonsemlegességet. A magyar és a cseh miniszterelnöknek is voltak fenntartásai, de végül velük is sikerült kompromisszumra jutni. Még a tervek bemutatása előtt készítettünk interjút az Európai Beruházási Bank alelnökével, aki azt üzente Orbánnak: „ha pénz kell a klímavédelemre, itt vagyunk”.

Nem volt ennyire sikeres hete Kovács Zoltánnak: a nemzetközi kommunikációs államtitkárt távozásra szólították fel az EU-tagállamok uniós minisztereinek tanácsülésén, miután a jogállamiság helyzetével kapcsolatos eljárás keretében folyó zártkörű meghallgatást a Twitteren közvetítette. Látszólag, hiszen valójában hol országokat, hol minisztereket, hol az Európai Bizottságot gyalázta. Szerinte az EU Tanácsa egySoros-zenekar” – a kommunikációs ámokfutás után most a kormány magyarázkodhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.