2019. december 17., kedd

EZEK MOST A LEGJOBB KÖNYVEK – ITT A MAGYAR NARANCS LEGÚJABB IRODALMI SIKERLISTÁJA - ÍGY SZAVAZTAK A KRITIKUSOK A LEGÚJABB MAGYAR SZÉPIRODALMI MŰVEKRŐL.

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: KŐRIZS IMRE
2019.12.16.


Mostani tizenegyes listánkon a holtversenyek szeszélyéből tizenhárom könyv szerepel: ilyen még nem volt. Az utóbbi hat évben a leg­alacsonyabb pontszám, amellyel fel lehetett kerülni, tizennyolc volt; ha most is ez lenne a határ, akkor még a következő hat könyv is szerepelne a listán: Babarczy Eszter: A mérgezett nő, Szántó T. Gábor: Európa szimfónia, Csabai László: A vidék lelke, Bánki Éva: Összetört idő, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak, Moesko Péter: Megyünk haza.

Az is szokatlan, hogy egyszerre két esszékötetet is beszavaztak a kritikusok, és verseskönyvből sem gyakran szokott öt felkerülni: az átlag három és négy között van, a rekord a hat, amit eddig kétszer sikerült beállítani. De nézzük a listát!


1. Barnás Ferenc: Életünk végéig (Kalligram) 105 pont

2. Térey János: Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba (Jelenkor) 70 pont

3. Závada Pál: Hajó a ködben (Magvető) 61 pont

4. Láng Zsolt: Bolyai (Jelenkor) 45 pont

5. Nádas Péter: Leni sír (Jelenkor) 36 pont

6. Szeifert Natália: Mi van veletek, semmi? (Kalligram) 34 pont

7. Balla Zsófia: A darázs fészke (Kalligram) 33 pont

8. Nemes Z. Márió: Barokk femina (Jelenkor) 33 pont

9–10. Keresztesi József: Inverz Ophelia (Jelenkor) 29 pont

Peer Krisztián: Nem a sajátod (Jelenkor) 29 pont

11. Krasznahorkai László: Mindig Homérosznak (Magvető) 28 pont

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt (Magvető) 28 pont

Schein Gábor: Megleszünk itt (Magvető) 28 pont

A szavazóknak minden alkalommal a közelmúltban (a legutóbbi szavazás lezárulta, jelen esetben május közepe óta) első kiadásban megjelent szépirodalmi vagy azzal határos műfajú kötetet kell megnevezniük és sorrendbe állítaniuk a magyar irodalom köréből, az elsőnek 15, a másodiknak 10, a harmadiknak 6, a negyediknek pedig 3 pontot adva.

A lista összeállításában szavazataikkal részt vettek: Bárány Tibor, Bedecs László, Bódi Katalin, Csáki Márton, Csehy Zoltán, Darab Ágnes, Deczki Sarolta, Demény Péter, Faragó Kornélia, Fehér Renátó, Görföl Balázs, Gyárfás Orsolya, Hutvágner Éva, Jánossy Lajos, Kálmán C. György, Kling József, Krupp József, Krusovszky Dénes, László Ferenc, Lapis József, Maruszki Judit, Németh Zoltán, Radics Viktória, Szolláth Dávid, Szűcs Teri, Vásári Melinda...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.