2019. december 6., péntek

MEGNEHEZÍTI AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁST A FIDESZ

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2019.12.06.


Átírná a frakcióalakítási szabályokat a Fidesz–KDNP, ezzel pedig az ellenzéki összefogás kereteit befolyásolná a kormányoldal. A két párt képviselői, köztük a frakcióvezetők ugyanis olyan módosítást nyújtottak be, amely alapvetően megnehezíti az ellenzéki taktikázást.

A javaslatcsomag ugyanis, amely „Az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozat módosításáról” címet viseli, és amelyet november 12-én nyújtottak be, de jövő héten szavaz róla a parlament, három apró(nak tűnő) módosítást rejt magában. Eszerint a jövőben a következő változások lesznek.
1. Aki függetlenként nyert, nem csatlakozhat frakcióhoz

A javaslat szerint „a független és a függetlenné vált képviselő megbízatása alatt képviselőcsoport megalakításában nem vehet részt és képviselőcsoporthoz nem csatlakozhat”. Az indokolás szerint a javaslat célja, hogy az Országgyűlésben mandátumot szerző képviselő megbízatását annak a pártnak a színeiben vagy függetlenként lássa el, ahogy azt a választópolgároktól elnyerte.

Vagyis ezzel a Fidesz azt akarja megakadályozni, hogy az ellenzékiek tömegesen függetlenként indulhassanak, majd utána – esetleg így mandátumot nyerve – megalakíthassák a parlamenti frakciójukat. Az önkormányzati választáson ugyanis több helyen előfordult, hogy az ellenzéki jelölt – amely pártok támogatását bírta – civilként vagy függetlenként szerepelt a szavazólapon.

A javaslat arról is gondoskodik, hogy egy függetlenné váló képviselő a későbbiekben se tudjon csatlakozni frakcióhoz. Jelenleg hat hónapnak kell eltelnie, amelyet egy független képviselőnek ki kell várnia. „Amennyiben a képviselő képviselőcsoportjából kilépett, vagy onnan kizárták, utóbb nem csatlakozhat más képviselőcsoporthoz. E rendelkezés egyaránt vonatkozik a választásokon függetlenként mandátumot szerzett, valamint a választásokon valamely párt jelöltjeként indult, de az ahhoz a párthoz tartozó képviselőcsoport megalakításában részt nem vevő képviselőre” – áll a javaslatban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.