2019. december 2., hétfő

TILOS KRITIZÁLNI A “NÉLKÜLED” CÍMŰ ÁLNEMZETI GYÖKÉRGICCSET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.11.30.


A fideszes KISZ, a Fidelitas kongresszusán Kubatov Gábor, a Fidesz választási csalás-felelőse, a róla elnevezett Kubatov-lista kitalálója, azt találta mondani, hogy “nem szabad hagyni, hogy újságírók ócsárolják a Nélküledet”, a “Nélküled” című giccset, amit az álnemzeti szélsőjobboldali propaganda szerint “minden magyar énekel”. Ha ez a hivatkozás, valamint az, amit Kocsis Máté mondott, hogy “minden jóérzésű magyar szívét megdobogtatja”, akkor máris ok nélküli a dalvédelem, mert mi például nem énekeljük ezt az érzelgős giccset, és a mi szívünket nem dobogtatja meg, pedig mi is jóérzésű magyar emberek vagyunk, ellenben felviszi a vérnyomásunkat a butításnak, az uszításnak, a fasiszta önsajnáló hazugságnak ez az ótvaros zuhataga.

Azt mondja Kubatov, hogy “nem lehet hagyni, hogy újságírók ócsárolják a Nélküledet”. Mit kell csinálni? Börtönbe csukni azt az újságírót, akinek nem tetszik a hazug giccs? Hány évre kell ítélni, akinek sem a dal művészi színvonala, sem a szöveg üzenete nem tetszik, hanem kifejezetten károsnak, pusztítónak és taszítónak tartja? Még a Himnuszt is lehet kritizálni, Kölcsey Ferenc és költeménye is lehet bírálat tárgya. De egyelőre még nem emelkedett a nemzeti himnusz rangjára ez a nemzetsirató, amely Kölcseynél is jobban ringatja önáltatásba és önsajnálatba a magyar népet, és kirekesztőbb mindennél. Ez a dal nemcsak hazug, mint minden giccs, hanem még fasiszta üzenete is van.

Az Orbán-rezsim, mint minden fasiszta diktatúra, az érzelmekkel manipulál, a hazafias érzésekkel él vissza, kisajátítva magának a nemzeti szimbólumokat, ellenségnek nevezve közvetve vagy közvetlenül azokat, akik a hamis és hazug nemzetieskedő pátoszban nem kívánnak részt venni. Ennek része ez a gyomorforgató érzelgős, hazug giccs, amely a refrénjét a Dzsungel könyvéből vette, miszerint “mi egy vérből vagyunk”, annak ellentétes tartalmával. A Dzsungel könyvében ez a befogadást jelenti, hogy még a más fajból valókat is saját vérüknek vallják, de a “Nélküled” című szupergiccs ennek az ellenkezőjét jelenti: aki nem tartozik az nemzetieskedő szélsőjobboldali érzelemvilágba, vagy származása, bőrszíne, vallása alapján különbözik az állami ideológia magyarságképétől, az nem tartozik ebbe a “vérbe”.

Az egész dal az önsajnálatban egyesíti a magukat “magyar vérhez” tartozónak gondolókat, és megkülönbözteti őket mindenki mástól, aki nem tartozik ebbe az önsirató hamis nemzeti identitásba. Ez a dal nem befogad, hanem kirekeszt, méghozzá egy feltételezett faji, vérségi alapon, amelyet egy politikai-ideológiai irányzattal azonosít. Még akkor is, ha ezt a giccset azok is elérzékenyülve dúdolgatják, akik nem tartoznak ebbe a politikai táborba, de az intelligenciaszintjük megakadályozza, hogy ezt az összefüggést felismerjék. A Nélküled című zengemény ugyanarra az érzelmi állapotra hangolja az embereket, mint az “Akácos út”, vagy a “Hogyha írsz majd édesanyám…” kezdetű műnépies nóták. Azzal a különbséggel, hogy azok csak az ízlést és a normális lelki állapotot rombolják, a Nélküled című förtelemnek viszont fasiszta, kirekesztő, fajgyűlölő és gyilkos indulatokat támogató politikai üzenete is van. Olyan eszmében egyesíti a magyarokat, amely eszme nevében már egy népirtásban részt vett a magyar állam...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.