2019. december 14., szombat

ÚJ 95-ÖS BENZIN MAGYARORSZÁGON: A RÉGI AUTÓKNAK ÁRTHAT

TOTALCAR.HU
Szerző: ZACH DÁNIEL
2019.12.13.


Egy európai uniós előírás miatt Magyarországon akár a kétszeresére emelkedhet a 95-ös oktánszámú benzinbe kevert biokomponens mennyisége, ami rengeteg régi autó üzemanyagrendszerét károsíthatja. Miért vezetik be az E10-et? Honnan tudhatom, hogy az autóm veszélyben van-e, létezik-e megelőzés a lerobbanások helyett, illetve mit tehet, aki ezután is a megszokott üzemanyagot választaná?

Bár az Európai Unió Megújuló Energia Irányelve csak 2020. januárjától írja elő a tagországoknak a közlekedési szektorra vonatkozó, minimálisan tíz százalékos megújuló energiaforrás-részarányt, a magyar benzinkutak egy részén már új összetételű, magasabb biokomponens-tartalmú 95-ös alapbenzin kapható, ami elég sok autós számára kellemetlen következményekkel járhat.

Mi a fene az az E10?

Az egyik budai MOL-kúton már novemberben átmatricázták a töltőpisztolyokat. A MOL EVO 95-ös, vagyis a literenként 383 forintért kapható legolcsóbb benzin pisztolyán azóta E5 helyett E10 jelölés olvasható, míg a literenként 429,9 forintért kínált prémiumbenzinén továbbra is E5. Persze az autósok többségének fogalma sincs ezekről a jelölésekről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.