2019. december 2., hétfő

ÚT A BOLDOGSÁGHOZ: AZ ISKOLÁKBAN KAMPÁNYOLNAK A SZCIENTOLÓGUSOK ALAPÍTVÁNYAI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2019.11.29.


Intenzív kampányt folytatnak az iskolákban a szcientológiához köthető alapítványok. Az egyik szervezet, a Virágozz és Prosperálj Alapítvány idén közel 300 tanárnak szervezett felkészítést, a másik, az Egy Toleránsabb Világért nevű alapítvány pedig elismert gyermekvédő szervezeteket is megpróbált bevonni programjaiba.

Iskolai erőszak megelőzése, fiatalok emberjogi oktatása, iskolai elfogadás – ilyen témájú programokra kapott meghívókat a közelmúltban számos hazai iskola. A pedagógusoknak ajánlott programok leírásaiból és a szervezők bemutatkozásából azonban kimaradt az a tény, hogy az alapítványok sok szállal kötődnek a szcientológia egyházhoz.

A szcientológia egyház hálózata korábban is hirdetett már programokat pedagógusok és iskolások részére, ezek közül a legismertebb talán a Drogmentes Világért Alapítvány nevű szervezet. Ezek jellemző taktikája, hogy nem hirdetik nyíltan, hogy közük lenne a szcientológiához, azonban a tevékenységüket a vallásalapító, L. Ron Hubbard által megalkotott „technológiák” (a szcientológiában nem fizikai eszközöket, hanem a Hubbard-féle módszertanokat nevezik technológiának) határozzák meg, és Hubbard írásait a szervezetek rendezvényein is előszeretettel népszerűsítik. Az utóbbi hónapokban három újabb szervezet, a Virágozz és Prosperálj Alapítvány, a Fiatalok az Emberi Jogokért és az Egy Toleránsabb Világért Alapítvány keresett meg számos oktatási intézményt, elsősorban tanároknak szánt programokkal.

Több nyomozás is folyik a szcientológia egyház ellen

A Magyarországi Szcientológia Egyház neve ellenére nem bejegyzett egyházként, hanem vallási tevékenységet végző szervezetként működik, azaz állami normatívát nem kap, de bizonyos adókedvezmények vonatkoznak rájuk is. A szcientológia legutóbb 2016 decemberében került ismét a figyelem középpontjába Magyarországon, amikor a rendőrség nagyszabású razziát tartott az egyház Váci úti székházában, ahol több ezer dokumentumot foglaltak le. A házkutatás előtt több feljelentés is érkezett az egyház ellen személyes adattal való visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt. Márciusban a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletben megállapította, hogy az egyház jogellenesen kezelt személyes adatokat, és az adatvédelmi hatóság (NAIH) korábbi döntését megerősítve összesen negyvenmillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a szervezetet. Az adatvédelmi eljárás mellett bűnügyi nyomozás is indult kuruzslás, személyes adattal való visszaélés és kémkedés gyanúja miatt.

Az adatvédelmi problémák között a szcientológusok két igen vitatott vallási gyakorlata áll. Az egyik egy a gyónásra emlékeztető gyakorlat, az úgynevezett auditálás, amit az egyház eredetileg egyfajta terápiás és önismeret-fejlesztő módszerként hirdet, ami szorongásaitól és korábbi traumáitól hivatott megszabadítani az embert. A probléma, hogy a szcientológusoknál nincs gyónási titok abban az értelemben, mint például a katolikus egyháznál. A szeánszról jegyzőkönyv készül, ami bekerül az adott személyről készült dossziéba, csakúgy, mint sokféle egyéb, a híveknek előírt személyiségteszt eredménye. A gyónások természetéből adódóan így az egyháznak különlegesen érzékeny, zsarolásra és lejáratásra alkalmas (szexuális élettel, egészségi állapottal kapcsolatos) információk is rendelkezésre állnak azokról, akik kapcsolatba kerültek a vallással...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.