2019. december 9., hétfő

VESZÉLYES ÁLHÍREK – EGY KUTATÁS, AMELY TÚLMUTAT ÖNMAGÁN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SEBES GYÖRGY
2019.12.09.


Nyolcszázhatvan oktatási intézménybe küldtek kérdőíveket, és kétszáztíz tanár válaszolt a kérdésekre. A diákokkal pedig úgynevezett fókuszcsoportokban találkoztak, hogy megismerjék véleményüket napjaink egyik legtöbbet tárgyalt témájáról, az álhírek jelenségéről. Mindezt azért, hogy felmérjék, mennyire pusztít a dezinformáció és a manipuláció az iskolákban, és hogy az érintettek miképpen látják az ellene lehetséges fellépést. A napokban ismertetett kutatás három intézmény munkáját dicséri, de a téma természetesen nem csupán az oktatást érinti, hanem az egész társadalmat.

Az orosz tehenek világhírűek lettek. A moszkvai mezőgazdasági minisztérium jóvoltából ugyanis bejárta a világsajtót a róluk szóló hír. E szerint – persze egyelőre csak kísérletképpen – egy különleges szemüveget tettek a fejükre. Ennek köszönhetően pedig állandóan nyári mezőket látnak, függetlenül attól, éppen merre járnak. A VR-szemüvegeket kifejezetten a tehenek fejére tervezték, hogy megfelelően láthassák a virtuális réteket, még a színtónusokat is a szemükhöz igazították. És láss csodát: az állatok immár kevésbé idegesek, a csorda egészében javult a hangulat. A szakértőknek ezt a megállapítását persze aprópénzre még nem tudták váltani, hiszen egyelőre vizsgálják, vajon a tejhozamban mindez jelent-e javulást.

Ez a néhány napos hír természetesen még nem szerepelhetett azok között, amelyeket egy felmérés keretében ismerhettek meg középiskolás diákok. A kutatás célja az volt, hogy képet alkossanak, mi a 16–24 éves fiatalok véleménye, tapasztalata az álhírekről. A Political Capital és a Social Development Institute – együttműködve a Heinrich Böll Alapítvánnyal – tanárokat is megkérdezett a jelenség mértékéről és az álhírekkel szembeni fellépés lehetséges módjairól. A tanulóknak azonban nemcsak egy kérdőívre kellett válaszolniuk, hanem gyakorlati feladatot is adtak nekik. Összeállítottak számukra egy hírcsokrot, és ki kellett belőle válogatniuk, melyik igaz és melyik nem. Olyan híreket olvashattak, amelyek egy része ugyan álhírnek látszott, bár a valóságról tudósított, többet viszont direkt az ő kedvükért találtak ki, noha legfeljebb csak néhány elemük igaz. Az orosz tehenekkel – ha bekerültek volna a kutatásba – nyilván meggyűlt volna a bajuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.