2019. január 8., kedd

EXKLUZÍV: MÉSZÁROS-KÖRÉNÉL LANDOLT A SIMICSKA HAGYATÉKA

VÁLASZ
Szerző: VALASZ.HU /BÓDIS ANDRÁS
2019.01.08.


Az elmúlt két hónapban 52 egykori Simicska-cég indult el Mészáros Lőrinc irányába; ebből 15 már meg is érkezett a leggazdagabb magyarhoz. A többi Mészáros ügyvédjénél várja, mi lesz a sorsa.

Az elmúlt két hónapban 52 egykori Simicska-cég indult el Mészáros Lőrinc irányába; ebből 15 már meg is érkezett hozzá, a többi egyelőre a csúcsmilliárdos ügyvédjénél várja sorsa beteljesedését. A Válasz friss kutatásából kiderül: olyan relikviák is a felcsúti lobbihoz kerültek, mint a híres-hírhedt Radóc utcai irányítóközpont, a Mahir nevű hirdetőoszlop-konszern, valamint a Közgép óriásvállalat 70 százaléka. Megtudtuk továbbá, hogy a NER visszafogadta Simicska Lajos egyik legfőbb bizalmasát, a kitiltási botrány sztárszereplőjét, a volt NAV-elnök Vida Ildikót.

A piacgazdaság normál működéséhez tartozik, ha cégek bizonyos időközönként gazdát cserélnek. Elméletben olyan csoda is előfordulhat klasszikus versenykeretek között, hogy valaki négy év alatt a vagyontalan kategóriából eljut a nemzeti Forbes-lajstrom élére. Ilyesmi akkor történhet, hogy az illető például örököl egy nagyobb vállalati pakkot, esetleg előáll valamilyen világrengető találmánnyal.

A valóság persze tőlünk nyugatra sem ennyire idilli; ott is megesik, hogy a parlamenti választások után hirtelen az „új fiúk” tulajdonába kerül egy-egy társaság, amely aztán alkalmasnak bizonyul közbeszerzési sikerekre. Ha sok efféle sztorira derül fény, az elemzők általában úgy fogalmaznak: a gazdaság egyre kitettebb a politikának. Az viszont már-már a beteljesült államkapitalizmus, amikor a top 50-es vagy 100-as kiadványok új csillagai szinte kizárólag olyan pénzgyárosok, akiket szikével sem lehetne leválasztani az épp uralkodó hatalmi gépezetről (értsd: közpénztúladagolás nélkül egyszerűen senkik lennének).

A Forbes legfrissebb rangsora például azzal indít, hogy „soha magyarországi gazdaglistán nem szerepelt ember még akkora vagyonnal” (381,3 milliárd forint), mint Mészáros Lőrinc. Az állami megbízások, hitelek, támogatások és barátok révén tollasodó felcsúti befektető ráadásul úgy előzte meg mára az OTP-s Csányi Sándort, hogy 2015-ben volt először értelme számba venni a javait, a korábbi években be sem fért az első ötvenbe.

Abban az országban, ahol a mostani Mészáros-diadal csúcsteljesítménynek számít, nyilván az is teljesen helyénvaló, hogy egy 2015 előtt Orbán-barátnak, majd 2018-ig ellenzékinek mutatkozó „nagyvállalkozó” hirtelen úgy érzi: 20-25 esztendő alatt felépített vállalatcsoportokat kell átadnia – ráadásul egy csomagban – a Nemzeti Együttműködés Rendszerének. Simicska Lajossal a legutóbbi nyáron ez történt. Először (egykori) társa, a mindvégig a miniszterelnök holdudvarában maradt Nyerges Zsolt lett a cégkonglomerátum ura, de csak afféle strómanként. A médiaérdekeltségek átpozicionálását (vagy bezárását) nem az új bejegyzett tulajdonos, hanem a kormánypárti sajtóholding főalakja, Liszkay Gábor vezényelte le. A vagyonkezelői, mezőgazdasági, reklámpiaci és építőipari társaságok sorsáról pedig Nyergesnek már júliusban egy Vörös József nevű ügyvéddel kellett egyezkednie. Utóbbi nem akárki: Mészáros Lőrinc szinte minden személyes bizniszénél (földvásárlás, vállalatindítások), illetve a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiánál is ő az alapító-tulajdonosok bejáratott jogi képviselője.

A Válasz most – okulásul, illetve a jegyzőkönyv kedvéért – kibogozta az elmúlt ciklusokban lehetetlenül bonyolultra csomózott Simicska-exbirodalom céges szálait. Arra jutottunk, hogy a fideszesből Jobbik-szimpatizánssá vált, majd önmagát a politikai semmibe kormányzó üzletember mintegy hatvan gazdasági egységtől vált meg egycsapásra (miként a G7 gazdasági portál kiszúrta, csak a kecsketenyészéssel foglalkozó Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. maradt a családja kezében). A korábbi híradásokban jobbára az anyavállalati státuszú társaságokat szerepeltették, ezért nem derülhetett ki, hogy

a valóságban 52 cég, a teljes Simicska-hagyaték közel 90 százaléka landolt Vörös Józsefnél.

(És további néhány felszámolás vagy végelszámolás alatt álló „jószág”, például a nyáron ellehetetlenített Heti Válasz kiadója, pontosabban a kft. kisebbségi tulajdonrésze.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.