2019. április 21., vasárnap

JELENTÉS A POLITIKA MÉLYÉRŐL

168 ÓRA
Szerző: MÁTYÁS GYŐZŐ
2019.04.21.



Akármi lesz is a játszma vége, már köszönhetünk Donald Trumpnak egy jó kis politikai bon mot-t, amit számtalanszor fognak idézni a jövőben: „Istenem, ez szörnyű! Ez az elnökségem vége. Megszívtam.” – hogy némi nonsalansszal fordítsuk az „I am fucked” fordulatot. A jelentés szerint így fakadt ki az elnök 2017. májusában, amikor megtudta, hogy Robert Muellert nevezték ki különleges ügyésznek az orosz „összejátszás” vizsgálatára. (Amúgy szerintem a glóbusz tekintélyes hányada kiálthatott fel, amikor Trumpot megválasztották, hogy „Vége a világnak/ Ezt megszívtuk”.)

Persze a vizsgálat nem jelenti Trump végét, így aztán az új hiphopsztár most megkönnyebbülve rappeli minden lehetséges fellépésén a No collusion, no obstruction kezdetű nótáját. Még akkor is, ha mint látni fogjuk, elég fals szövegre írt dalocska ez.

Kétségkívül igaz, hogy a Mueller-jelentés leszögezte: „a nyomozás nem állapította meg, hogy a Trump-kampánycsapat tagjai koordináltak vagy együttműködtek volna az orosz kormánnyal a választásokba való beavatkozás terén”. (Az „átfogó és szisztematikus orosz beavatkozás” tényét ugyanis a jelentés is egyértelművé teszi. De hát erről referált már korábban az összes létező titkosszolgálat is, csak ezzel kapcsolatban Trump igazán hazafias elánnal közölte: Putyinnak jobban hisz, mint az amerikai szolgálatoknak. Így könnyű. Az oroszoknak.) Másfelől viszont a riport leszögezi, hogy ugyanakkor a „kampánystáb remélte, hasznukra válhatnak az oroszok által lopott és nyilvánosságra hozott információk” a választás során. És még ennél is salamonibb ítélet áll a jelentésben arra vonatkozóan, hogy Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást: „Ha a tények alapos feltárása után bizonyosak lennénk benne, hogy az elnök nyilvánvalóan nem akadályozta az igazság felderítését, ezt állítanánk. A tényekre és a vonatkozó jogszabályokra támaszkodva azonban nem tudunk erre a következtetésre jutni."

Értsd: nincsenek tételes bizonyítékok, hogy Trump egy politikai ork volna, de azért ami úgy jár, mint egy ork, úgy beszél, mint egy ork, és úgy néz ki, mint egy ork, az egy ork...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.