2019. április 21., vasárnap

HA NEM VIGYÁZUNK, A ZSARNOKSÁG FELFALJA A SZABADSÁGOT, AZ IGAZSÁGOT, ÉS A JÖVŐT

ÁTLÁTSZÓ / SZAKIRODALOM BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.04.20.


Timothy Snyder történészprofesszor legújabb könyve arra figyelmeztet, hogy a nyugati demokráciák könnyen a mai Oroszországhoz hasonló tekintélyelvű rezsimekké válhatnak, ha nem tesznek semmit a szabadság megőrzéséért. Snyder bemutatja Vlagymir Putyin hatalomrajutásának és kormányzásának módszereit, valamint azt, hogy dezinformációs propagandája miként rombolja az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok öröknek hitt demokratikus értékeit.

Timothy Snyder a Yale Egyetem történelemprofesszora, és számtalan könyv szerzője. Legújabb kötetében a putyini Oroszország kialakulását és módszereit vette sorra, majd ennek kapcsán részletesen foglalkozott Donald Trump amerikai elnök megválasztásának vitatott körülményeivel is.

Timothy Snyder: A szabadság felszámolása
XXI. Század Kiadó, 2019
432 oldal, 4490 Ft


A szerző a könyvet “Korunk hőseinek, az újságíróknak” ajánlja, mert ők a történelem krónikásai, akiknek tényszerű beszámolói feltárják mindazt, amit a politikai propaganda eltitkol vagy meghamisít. A kötet egyszerre történelmi áttekintés, társadalmi körkép, politológiai leírás, és filozófiai elmélkedés a mai Oroszország és USA működéséről, valamint a demokráciák előtt álló kihívásokról.

Snyder szerint nincs középút, csak végletek, és a könyv hat fejezetének címe mutatja az opciókat: egyéniség vagy totalitarizmus, hatalomváltás vagy csőd, integráció vagy birodalom, megújulás vagy örökkévalóság, tények vagy hazugságok, egyenlőség vagy oligarchia között kell választani.

A hat kérdés összefügg egymással az élet minden területén, és a politikusok felelőssége, hogy melyik útra viszik az országukat. Snyder szerint a mai vezetők két hibás felfogás szerint kormányoznak, amelyek egyaránt – de más okból – nélkülözik a szakpolitikai lépéseket, és egyik sem hoz fejlődést az országok számára, valamint hosszú távon egyik sem fenntartható...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.