2019. április 21., vasárnap

SEEHOFER KÜLÖN MUTATVÁNYA: ORBÁN VÁLTOZATLANUL ELKÖTELEZETT DEMOKRATA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.21.


- A magyar kormányfő az európai jobboldali populisták, valamint a szélsőjobbosok példaképe 

- Orbán csak a magyarok egy részét tudta behülyíteni a migrációval, az európaiak nagy részét komolyabb gondok kötik le, semmint az állítólagos újabb népvándorlás rémképe

- A magyarok már a divatlapokban sem akarnak négereket látni? (A fekete bőrű modellek is potenciális migráncsok?)

NZZ

A német belügyminiszter, Orbán Viktor nagy barátja ismét védelmébe vette a magyar kormányfőt. A lapnak adott terjedelmes interjúban Seehofer, a bajor keresztény szociálisok korábbi vezetője, aki újabban elhatárolódott a magyar vezetőtől, főleg a migránskérdésben, ezúttal azt mondta: nem hajlandó megkérdőjelezni Orbán demokratikus mivoltát. Azt világosnak nevezte, hogy a magyar politikus bizonyos dolgokban, mint pl. az EU-ellenes kampány kapcsán túltolta a biciklit, de szerinte az ilyesmi a német közéletben is megesik. Viszont rámutatott, hogy a miniszterelnök- keresztényi meggyőződésből – már akkor harcolt a kommunisták ellen, amikor a Nyugat még kényelmesen üldögélt a karosszékében. Seehofer nem tartja hibának, hogy Orbánon kívül feltűnően jó viszonyt alakított ki Putyinnal és a kínai elnökkel is, akik szintén megnehezítik Németország dolgát a világban. Azzal érvelt, hogy ezekkel az országokkal fenn kell tartani a párbeszédet, mert anélkül nem lehet náluk semmit sem elérni.

Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy Magyarország és Lengyelország elsősorban a menekültpolitikai területén éppen búcsút int a közös értékeknek, az interjúalany úgy válaszolt, hogy nincs alternatíva az európai béke- és értékközösséggel szemben. Az emberek látják, hová vezet, hogy a britek puszta szeszélyből a kilépés mellett döntöttek. Viszont a miniszter egyáltalán nem ért egyet az Európai Egyesült Államok gondolatával, de a szorosabb együttműködést nem utasítja el,ám vannak olyan feladatok, amelyeknek nemzeti szinten jobban eleget lehet tenni. Előbbire példaként hozta fel a biztonságot, utóbbira a kulturális sokszínűséget és a képzést.

Seehofer az egész európai menedékpolitika Achilles-sarkának tekinti a külső határok gyenge védelmét. Szerinte ezzel együtt ha most indulna meg egy olyan menekülthullám, mint 4 éve, akkor már más lenne a helyzet. Nem vesztenék el az ellenőrzést a folyamat fölött. Részben a Törökországgal kötött egyezmény, részben pedig annak következtében, hogy főként Ausztriának és Macedóniának köszönhetően lezárult a balkáni útvonal. De egy-egy állam aligha volna képes ellenállni, ha megint ezrek indulnának meg. Itt európai megoldás szükséges, csak éppen az egyelőre nemigen körvonalazódik.

A német belügyek gazdája egyaránt veszedelmesnek tartja az iszlám, valamint a bal- és jobboldali szélsőséget, ám jelenleg mégis utóbbi okozza neki a legnagyobb fejfájást. Épp ezért helyesli, hogy az ultrajobbos NPD nem kap több állami támogatást.

Die Welt

A német konzervatív lap az egész Seehofer-interjúból azt tartja a legfigyelemreméltóbbnak, hogy a miniszter azt a jobboldali-nacionalista Orbán Viktort mentegeti, aki ellen az EU az alapértékek veszélyeztetése miatt büntető eljárást indított. Hogy kiről is van szó, ahhoz magyarázatként hozzáteszi, hogy a magyar kormányfő az illiberális demokrácia képviselőjének minősíti magát, noha a német elnök szerint fogalom teljes képtelenség, mert valami vagy illiberális, vagy demokratikus, a kettő együtt nem lehetséges.

A beszélgetésben szereplő magyar plakátkampány rágalmakat és hamis híreket tartalmaz az unió migrációs politikájáról. Orbán szerint sorsdöntő választás közeleg, a tét az európai civilizáció jövője, mert azt létében fenyegeti a muzulmánok tömeges inváziója, valamint a brüsszeli elit politikája, mivel az a magyar vezető szerint elősegíti a tömegek beözönlését. Magyarországon a miniszterelnök – a demokratikus fordulat egyik egykori közreműködőjeként – a bezárkózást hirdeti a menekültekkel és a gazdasági bevándorlókkal szemben. Brüsszel árgus szemekkel figyeli a sajtószabadság korlátozását, az igazságszolgáltatás függetlensége körüli gondokat, valamint a civilek elleni fellépést is.

Európai jobboldali populistái az idegenellenes irányvonal, a nacionalista retorika, valamint a Putyinnal kialakított szoros kapcsolat miatt nagyra becsülik Orbánt. A szélsőjobbos AfD többé-kevésbé leplezetlenül példaképnek tekinti Orbánt. Az Európai Néppárt azonban nemrégiben felfüggesztette a Fidesz tagságát.

Süddeutsche Zeitung

A francia-német határterület evangélikus egyházai a populizmus és a bezárkózás ellen foglaltak állást. A közös nyilatkozat felszólítja az összes európai pártot: ne engedjék, hogy populista erő kijátsszák az EU ellen a regionális és nemzeti hagyományokat és az identitást a gyengébbek, valamint a nemzeti és vallási kisebbségek kirekesztésével határozzák meg. A kiáltványt, amely a kontinens erejét a sokszínűségben jelöli meg, rajna-pfalzi, a baden-württembergi és a Rajna túlpartjáról, az elzászi evangélikus egyház vezetői írták alá. Képviselőjük aggodalommal beszélt a visegrádi államok körében tapasztalható euroszkepszisről, de arról is, hogy nyugaton szintén vannak olyan pártok, amelyek le akarják bontani az uniót. Ám az egyház szembe kíván szállni velük, mert az európaiak egymásra vannak utalva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.