2019. július 27., szombat

SZABAD SZEMMEL – EGÉSZ EURÓPÁBAN FELINGERELTE A KEDÉLYEKET ORBÁN POLITIKÁJA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.07.27.


New York Times/Reuters 

Az október 13-ra kiírt önkormányzati választásokkal próbatétel elé kerül az ellenzék, tehát hogy mennyire képes egyesíteni az erejét és közös jelöltek mögé felsorakozni Budapesten és másutt is, miközben a Fidesz egyértelműen vezet a közvélemény kutatásokban. A jelentés hozzáteszi, hogy Orbán Viktor nacionalista politikája egész Európában felingerelte a kedélyeket, ám segített neki abban, hogy egymás után hét választást is megnyerjen, helyi, országos, illetve európai szinten. Részben éppen azért, mert az ellenzék megosztott.


A jobboldali-konzervatív magyar kormány visszautasította a Bizottság vádját, hogy az új menekültügyi törvények jogsértőek lennének, amikor tovább korlátozzák a segítségnyújtást a menedékkérők számára, illetve még inkább szigorítják a kérelem beadásának jogát. Kovács Zoltán azt közölte, hogy az ország abszolút készen áll az eljárásra és meg fogja védeni a jogszabályokat. Mint ismeretes, az EU az Európai Bírósághoz fordult a tavaly született „Stop Soros” miatt. Ha az ítélet elmarasztaló lesz, jelentős pénzbüntetés lehet a következmény. De bosszúság fenyegeti Budapestet a migránsokkal szembeni bánásmód miatt, hiszen az unió szerint az elutasított emberek sokszor nem kapnak enni a tranzitzónákban. A jelentés felidézi, hogy az Európai Néppárt ősszel dönti el: tagja maradhat-e a Fidesz. 


Csehország tavaly mindössze 47 menedékkérelemnek adott helyt, további 118 kérelmező pedig átmenetileg, más jogcímen maradhatott, miközben a hatóságok 1701 esetet bíráltak el, ami a legmagasabb szám 2007 óta. Menekültügyi szervezetek évek óta mondogatják, hogy túl alacsony a befogadási kvóta, hiszen az a múlt évben is 3 százalék alatt maradt. A legtöbb migráns az elmúlt évben Ukrajnából, Grúziából, Kubából, Örményországból, Vietnamból és Üzbegisztánból érkezett. A prágai Belügyminisztérium jelentése szerint idén az első félévben 2700 illegális migránst fogtak el, többségükben ukránokat, moldávokat, vietnamiakat és oroszokat, akik gyakran bejelentés nélkül, névleges béréért dolgoztak. Az újság emlékeztet arra, hogy a visegrádi négyek határozottan elvetik a menedékkérők elosztását az unión belül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.