2019. október 29., kedd

ORBÁN, MINT ZÁKEUS? - A NICK VUJICIC OLDALÁN KÉSZÜLT PROPAGANDAFILM MERŐ KÉPMUTATÁS, FARIZEUS ÖNMUTOGATÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.10.28.


Elküldte egy ismerősöm Orbán Viktor és Nick Vujicic találkozásának felvételét. Láttam más képeket is, ahol Orbán a végtagok nélkül született motivációs trénerrel térden állva imádkozik. Ismerősöm lelkes volt, mint azok a misszionáriusok, akik minden hasonló jelenettől elérzékenyülnek, és azt gondolják, milyen nagyszerű dolog történt. Lelkesedését nem osztottam, mert minden tiszteletem Nick Vujicic szolgálatáé, azt azért meg kell jegyeznem, hogy amikor a farizeusok kimentek Keresztelő Jánoshoz, akkor ő azt mondta nekik: “Mérges kígyóknak fajzatai! Kicsoda intett meg titeket, hogy az Istennek elkövetkezendő haragjától megmeneküljetek? Teremjetek hát megtéréshez illő gyümölcsöket.”

Amikor bátorkodtam misszionárius ismerősömnek megjegyezni, hogy a Nick Vujicic oldalán készült propagandafilm merő képmutatás, akkor ő a bibliai Zákeusra hivatkozott, korának szintén nagy emberére, aki szintén találkozott Jézussal, és a találkozás megváltoztatta. Zákeus fővámszedő volt, nagyon gazdag ember, és hallott a hírességről, a Názáretből való Jézusról, és látni akarta. Ezért felkapaszkodott egy fára, és onnan figyelte Jézust, aki meglátta őt. Lehívta a fa tetejéről, és azt mondta neki, hogy nála szeretne megszállni. Egyesek zúgolódtak, hogy Jézus egy közismert bűnöshöz, gazemberhez ment be. Eddig még a párhuzam helyén való, Nick Vujicic hasonló embert választott.

Csakhogy Orbán nem úgy fogadta az evangélista trénert, mint Zákeus Jézust, hanem úgy, mint egy celebet. Láthatóan nem volt kíváncsi arra, mit mondhat neki ez az ember, mert a magatartása azt sugallta, itt két egyenrangú ember, két egyformán megtért, igaz keresztény találkozott. Neki nincs mit tanulnia ettől az embertől. Egyik keresztény találkozott a másikkal, egyik így hirdeti az evangéliumot, a másik úgy. Erről szóltak felvételek. Nem egy bűnös fogadta alázatosan és bűnbánóan Isten küldöttét, hanem Orbán mintegy hitelesítette, legitimáltatta a világhírű evangélistával a maga keresztény mivoltát.

Nick Vujicic-ot ebben az értelemben kihasználták, és egy ócska propagandához felhasználták. Megértem, ha erre azt mondja, mint alázatos ember, hogy neki akkor is el kellett mennie Orbánhoz, mint a világ más politikai vezetőihez, és hirdetni neki … a mit is? Ez a kérdés, hogy Nick Vujicic hirdetett-e Orbánnak egyáltalán bármit, vagy csak pozitív életszemléletével és a személyiségéből áradó varázzsal kívánt hatni rá. Ez nem nagyon derül ki. Mindenesetre a megtérésnek a halovány nyoma sem látszott Orbánon. Tévedések elkerülése végett a “megtérés” nem bűnbánatot jelent elsősorban, mert a bűnbánat önmagában nem segít, ahogy Júdáson sem segített. Júdás megbánta, amit tett, mégsem üdvözült. A “megtérés” a gondolkodás megváltoztatását jelenti, hogy amit az ember addig helyesnek gondolt, azt felülbírálja, s ezzel együtt felismeri a megváltás és Isten szükségességét, és Jézus Krisztushoz megy, elfogadja őt személyes megváltójának. Elismeri, hogy szüksége van a megigazulásra, a megtisztulásra és Istenre az életében...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.