2019. október 29., kedd

MAGYARORSZÁGON TALÁLHAT EURÓPAI UNIÓS MENEDÉKRE A KÉMGYANÚBA KEVEREDETT KÍNAI ÓRIÁSCÉG

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.10.29.


Az év elején kémgyanúval őrizetbe vették a kínai mobiltechnológiai óriáscég, a Huawei egyik igazgatóját Lengyelországban. A példátlan lépést követő nyilatkozatháború során még az is felmerült, hogy kitiltanák a több angolszász és uniós ország szakértői által is biztonsági kockázatnak és a kommunista kínai állam kinyújtott karjának tartott Huawei által gyártott eszközöket a lengyel közszféra távközlési infrastruktúrájából. A magyar kormány azonban jó viszonyt ápol a Huawei-el és a botrány után sem fogalmazott meg fenntartásokat a kínai céggel szemben, így még az is elképzelhető, hogy a Huawei eredetileg Lengyelországba szánt beruházásokat költöztet hozzánk.

A Huawei kínai óriásvállalat heves politikai viták középpontjába került az idei évben. Egyes nyugati szakértők azt feltételezik, hogy a cég információtechnológiai eszközei kémkedhetnek a felhasználók után, adatokat továbbíthatnak a kínai kormánynak. Erre azonban a technológia biztonsági sérülékenységein túl konkrét példát még nem szolgáltatott senki, és a Huawei saját maga is azt hangsúlyozza, hogy soha nem nyert bizonyítást hogy az információtechnológiai óriáscég a kínai államnak kémkedne.

A felmerülő vádakat az is árnyalja, hogy a Huawei az USA és Kína közötti kereskedelmi háború egyik szereplője, és a biztonsági problémákkal kapcsolatos vita a kínai cég nyugati gazdasági pozícióinak gyengítésére is szolgálhat. Tavaly decemberben Kanadában letartóztatták a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, és több angolszász országban tiltott a kínai cég eszközeinek beépítése a távközlési hálózatokba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.