2019. december 12., csütörtök

AZ ORVOSI KAMARA ELNÖKSÉGE ARRA KÉRI ÁDERT, NE ÍRJA ALÁ A TB-TÖRVÉNYT

INDEX
Szerző: ZED
2019.12.12.


Az orvoskamara új elnöke, Kincses Gyula egy Facebook-bejegyzésben osztotta meg a Magyar Orvosi Kamara elnökségének álláspontját a társadalombiztosítás átalakításáról szóló törvénymódosításról.

Kincses azzal kezdi az állásfoglalását, hogy a Magyar Orvosi Kamara a törvénytervezetet nem kapta meg véleményezésre, azért csak most véleményezik a tb-törvényt. Majd azzal folytatja, hogy alapvetően egyetértenek vele, hogy a társadalombiztosítás a jogok és a kötelességek egyensúlyán alapszik, és minden járulékfizetésre képes állampolgár köteles járulékot fizetni. A kamara szerint az is kétségtelen, hogy a járulékfizetési fegyelmet erősíteni kell.

Álláspontunk szerint az elmaradt járulékokat meg kell fizettetni, és a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálása is elfogadható, de ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem.

– olvasható a közleményben.

Meglátásuk szerint nagy számban lehetnek olyan személyek, akik tájékozatlanságuk, a hivatali ügyintézésben való járatlanságuk, a munkaadójuk hibája, vagy akár saját mulasztásuk miatt nem rendezik időben társadalombiztosítási jogviszonyukat. "Az új törvény szerint az ő esetükben akár egy véletlen baleset vagy váratlan megbetegedés miatti egészségügyi ellátás is több millió forint ellátási díjat eredményezhet" – írja a kamarai elnök.

"EZ SOKAK SZÁMÁRA MEGFIZETHETETLEN KIADÁST, VAGY AZ EGÉSZ CSALÁD SZOCIÁLIS HELYZETÉNEK MEGRENDÜLÉSÉT OKOZHATJA. EZT ARÁNYTALAN KÖVETKEZMÉNYNEK TARTJUK EGY ALIG TÖBB MINT 23 000 FORINTOS FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG ELMARADÁSA MIATT."


Azt, hogy a tisztázatlan jogviszony miatt az egészségügyi ellátószemélyzet kerül olyan helyzetbe, hogy fizetésképtelenség esetén kénytelen megtagadni az ellátást, az orvos-beteg bizalmi viszonyt alapvetően megzavarónak, szélsőséges helyzetek előidézőjének, a gyógyítás folyamatosságát veszélyeztetőnek tartják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése