2019. december 12., csütörtök

BERLIN, A KÉTARCÚ VÁROS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.12.12.


A német főváros egy sokszínű, bringabarát buliváros, aminek persze több arca is van, de éppen ezért (is) szerethető az ott élő Barbara szerint, aki a minapi, szintén Berlinről szóló posztra reagálva írta meg a maga tapasztalatait (és képeket is küldött hozzá, amit külön köszönök).

A német főváros sokak számára megosztó, többektől hallom, hogy idő, mire megszokják, feldolgozzák az itt látottakat, mások azonnal érzik a miliőt és a lüktető várossal együtt haladnak.

"Én az utóbbi kategóriába tartozom, ugyanis egy öt napig tartó látogatás után jött a végérvényes döntés: ide bizony vissza kell költözni! Talán több külföldön élő magyar is érezte már azt AHA-érzést, amikor egy olyan helyre megy, amit igazán a magáénak érez. Szerencsés esetben ott is él.

Én úgy érzem, ezen szerencsések közé tartozom és ezért is örömmel mutatom be másoknak a várost a saját szemszögemből.

Bejelentkezés

Optimista ember vagyok és igyekszem a dolgok jó oldalát nézni, de közben valamennyire objektív is maradni. Az egyik legpozitívabb dolog már a kezdetekkor ért.

Aki Németországba költözik, annak szüksége van anmeldungra, azaz a bérelt lakásába való bejelentkezésre, így kap adószámot és nyithat bankszámlát is. Online lefoglaltunk egy időpontot, amikor odaértünk az időpontra, ott még kiderült, hogy egy nyomtatványt ki kellett volna töltenünk.

Semmi gond, hívtuk a tulajokat, kitöltötték és még aznap - igaz, Berlin távolabb eső kerületébe -, már két órával későbbre kaptunk időpontot egy másik Bürgertamtba. Nem volt fennakadás, körülbelül 5 perces művelet volt az egész a helyszínen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.