2019. december 12., csütörtök

KAMATOK: EGYRE NAGYOBB AZ ADÓSOK KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG - AZ ELTÉRÉS MÁR 17 SZÁZALÉKPONTRA IS RÚGHAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.12.


Az Azénpénzem.hu egyik olvasója jelezte: testvére 8 százalék alatti kamattal kapott pénzt, neki viszont, amikor fogászati kezelés miatt kérte, ugyanannál a banknál kevesebbet adtak, a kamat pedig 25 százalék lett. Megnéztük, és valóban akadnak ekkora eltérések a személyi kölcsönök árában.


Rendre büszkélkednek a bankok azzal, mennyire cukorként viszik ügyfeleik a személyi kölcsönöket. A K&H nemrégiben arról írt, hogy az idén rekordot érhet el a kihelyezés. A bank szerint a teljes piacon az új hitelek összege elérheti az 550-570 milliárd forintot, ami éves szinten 25-26 százalékos növekedést jelentene. A K&H egyébként ezen a téren 2019 első három negyedévében 51 százalékos bővülést ért el.

Nem egy olvasónk jelezte (amit szerkesztőségünk tagjai maguk is rendre tapasztalnak), hogy bankjuk sms-ben, telefonon ajánlgatja a bármire szabadon felhasználható pénzt. Esetenként jókora keretösszeggel kecsegtetve. Valójában azonban sokan tapasztalhatták már meg, hogy ezek a megkeresések semmit sem érnek, ha valaki tényleg rászorul a kölcsönre. Rögtön kiderült, hogy az összeg közel sem akkora, és a kamat sem annyira alacsony.

Tízezreket vihet el havonta a rosszabb besorolás


A bankok sokszor kifejezetten csaliként használják ezeket a hiteleket. Holnap jár le a Raiffeisen új ügyfeleknek kínált akciója. Azokat célozták meg, akiknek 2019. szeptember 30-án nem volt a banknál semmilyen számlájuk, a kölcsön igénylésekor pedig hitelük sem. A kamatkedvezmény (még néhány óráig) 4-8 teljes százalékot tesz ki. A nagyobb engedményt persze itt is – mint nem egy másik banknál – a magasabb jövedelemmel rendelkezők kaphatják. A 3 millió forint 5 éves futamidő melletti törlesztője 73 ezer forint helyett lehet így 60 ezer forint körüli összeg.

Aki tehát nem annyira szorul rá, havonta 13 ezer forinttal alacsonyabb törlesztőt fizet. Egyik olvasónk jelezte, hogy a testvére 8 százalék alatti kamattal kapott pénzt, neki viszont, amikor fogászati kezelés miatt kérte, ugyanannál a banknál kevesebbet adtak, a kamat pedig 25 százalék lett. Mint vizsgálódásunkra kiderült: ezek a számok pontosan fedik a Budapest Bank (BB) prémium kölcsönének két szélsőértékét; annyi a különbség, hogy ez nem kamat, hanem a hitel teljes ára. Az OTP a személyi kölcsönt 7,3 százaléktól egészen 24,1 százalékig terjedő teljes hiteldíj (THM) mellett kínálja. A különbség gyűjtésünk szerint az elmúlt egy évben határozottan nőtt, a korábbi maximum 14 helyett több banknál is már 17 százalékpont (a személyi kölcsönök mostani feltételeit itt nézheti meg)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.