2019. december 12., csütörtök

HA 10 MILLIÓ EMBER NEM TUDJA KIFIZETNI A SZEGÉNYEK TB-JÉT, AKKOR CSUKJUK BE A BOLTOT

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.12.12.


Ha 10 millió ember nem tud megépíteni egy stadiont, akkor csukjuk be a boltot, mondta nemrégiben Orbán Viktor. Most függetlenül attól, hogy mit gondolunk erről az egész stadionépítési mániáról, abban még egyet is lehetne érteni a miniszterelnökkel, hogy egy ekkora társadalomnak igenis képesnek kell lennie arra, hogy közjavakat hozzon létre: olyan nagy közösségi intézményeket, infrastruktúrákat, amelyek felépítésére egyénenként nem vagyunk elegendőek, de létezésük aztán mindannyiunk életminőségét javítja.

Az viszont elég egyértelmű, hogy Orbán a kijelentéseit csak a stadionokra – a Sajtóklub kormánypárti mamelukjainak szóhasználatával: nemzeti katedrálisokra – tartja érvényesnek, olyan dolgokra, amiktől az emberek hétköznapi élete kézzelfogható módon javulna, na, azokra viszont nem.

Másképp nem lehet ugyanis megmagyarázni azt a tényt, hogy szerdán a kormánypártok módosították a társadalom- és egészségbiztosításra vonatkozó szabályokat, mégpedig úgy, hogy azzal honfitársaink százezreit hagyták az út szélén, alapvető egészségügyi ellátás nélkül.

Az új szabályok értelmében azok, akiknek nincs társadalombiztosításuk, készpénzben kellene, hogy előre fizessenek az ellátás helyén. Vagyis nem jutnak ellátáshoz addig, amíg nem fizettek.

Az eddigi szabályozás sem mondható 100 százalékig humánusnak, mindenesetre az, hogy ráért utólag is fizetni, azt jelentette, hogy komoly egészségügyi problémák esetében az állam nem útszéli uzsorásként viselkedett legalább, és nem az egyik legalapvetőbb emberi szükséghelyzetet használta ki arra, hogy pénzt rázzon ki saját állampolgáraiból.
No, hát ennek most vége, és a magyar állam hivatalosan is egy útszéli uzsorás szintjére süllyedt.

Márpedig ha 10 millió ember nem tud közösen finanszírozni egy olyan rendszert, amelyik nem hagy embereket betegen élni és meghalni csak azért, mert épp nincs pénzük, akkor tényleg be lehet zárni a boltot.

Ebben az esetben ugyanis tényleg semmi értelme nincs a magyar állam létezésének...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.