2020. január 16., csütörtök

7-ES CIKKELY: NÉPPÁRTI IGENEKKEL MARASZTALTÁK EL A FIDESZ-KORMÁNYT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2020.01.16.


Az Európai Parlament tagjainak kétharmada jóváhagyta a Lengyelországgal és Magyarországgal szemben elindított 7. cikkelyes eljárásról szóló állásfoglalást. Az indítványt 446 képviselő támogatta, 178 elutasította és 41 tartózkodott.

A Fidesznek otthont adó Európai Néppárt (EPP) tagjainak túlnyomó többsége is az igen gombot nyomta meg csütörtök délben: a 155 jelenlévőből 99-en támogatták a határozatot, amely egyebek között megállapítja, hogy a folyamat életbe lépése óta a jogállam helyzete mindkét országban romlott. Az EPP-sek közül 35-en ellenszavazatot adtak le, 21-en tartózkodtak. A 35 EP-képviselőből 11-en a Fideszhez tartoznak, a többiek francia, spanyol, olasz és szlovén politikusok. Figyelemre méltó, hogy a pártcsalád befolyásos főtitkára, a spanyol Antonio López-Istúriz White is nemmel szavazott. 

Megfigyelők szerint a néppárti szavazatmegoszlás előre jelezheti, hogy a felfüggesztett Fidesz milyen támogatásra számíthat a pártcsaládban, ha majd a tagságáról döntenek. Egy frakcióhoz közelálló forrás azonban lapunknak azt mondta: az eredményből nem lehet egyenesen következtetést levonni, mert az EP állásfoglalás a magyar mellett a lengyel helyzetet is minősíti, ráadásul inkább a 7. cikkelyes eljárásról mond ítéletet, semmint a két ország demokratikus teljesítményéről. „Ez nem egy második Sargentini jelentés” – mondta az illetékes. „Ha a néppártiak nagy része elutasította volna a határozatot, akkor Jarosław Kaczyński nagyon boldog lenne, amit mi szeretnénk elkerülni” – tette hozzá. A Kaczyński által vezetett lengyel Jog és Igazságosság párt EP-képviselői a parlament Konzervatívok és Reformerek nevű, euroszkeptikus politikai csoportjában ülnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.