2020. január 18., szombat

A BEATLES ZENÉJÉNEK KÖSZÖNHETŐ A CT FELTALÁLÁSA

MA IS TANULTAM VALAMIT BLOG
Szerző: VILÁGI MÁTÉ
2020.01.18.



  Bill Gates ugyan rengeteg életet ment meg a 
  maláriakutatás támogatásával és az 
  alapítványaival, de az kispályás, ha az 
  ember direkt csinálja. A Beatles úgy 
  segítette az orvostudomány ugrásszerű 
  előrelépését, hogy nem is tudtak róla. Ez az i
  igazi rock 'n' roll.

  A brit együttest egy bizonyos EMI nevű cég 

  szerződtette le, akik akkoriban a 
  lemezkiadáson kívül ipari kutatással is 
  foglalkoztak (a név az Electrical and Music 
  Industries rövidítése). Az ikonikus Abbey 
  Roadon lévő stúdiójuk éppen ezért a 
  legkorszerűbb technológiával volt felszerelve, az ő kutatójuk találta ki, hogy lehet sztereóban hangot felvenni.

A hatvanas évek elején nem ment túl jól a cég számítógépes kutatásokat végző ága, így azt 1962-ben eladták. Ez az egyik kutatójukat, Godfrey Hounsfieldet különösen rosszul érintette, hiszen a részleg segítségével építette meg az első csak tranzisztorokból álló brit számítógépet, az EMIDEC 1100-at. A cég számítógépeken kívül gyártott még színestévé-kamerákat, felvevőeszközöket, irányított rakétákat és vízforralókat is.

Hounsfield s zomorúsága azonban nem volt hosszú életű, hiszen a Beatles sikere elég szép profitot termelt az EMI-nek. Volt olyan időszak, hogy a zenekar mai árfolyamon másodpercenként 271 ezer forintot hozott a kasszára. Ennek a rengetek pénznek egy részét az EMI okosan befektette, többek között az orvosi technológiák fejlesztésébe. Hounsfield és csapata elkezdett dolgozni a röntgenfelvételek számítógépes feldolgozásán, és ebbe a projektjébe az állam is beletolt 600 ezer fontot (mai árfolyamon 787 millió forintot). Így 1967-re elkészültek az első komputertomográffal, azaz CT-berendezéssel. Ezzel a géppel egy egér CT-jéhez kilenc napra volt szükség.

A technológia gondolatával korábban már e gymástól függetlenül két másik tudós, Alan Cormack és Oldendorf is foglalkozott, de nagy teljesítményű számítógép nélkül csak az elméletig jutottak. 1979-ben Hounsfield a két másik kutatóval közösen megosztott Nobel-díjat kapott, majd 1981-ben a királynő lovaggá ütötte, és a Royal Society-be is felvették.

Az EMI nem járt ilyen jól. A hetvenes években kölcsönadták a jogokat a GE-nek és a Siemensnek, és hamar egyértelművé vált, hogy a technológiai óriások fogják uralni a CT-ipart is. 1976-ban az EMI ki is szállt a versenyből...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.