2020. január 15., szerda

AZ OMLADOZÓ, PENÉSZES FALAK SAJNOS CSAK SZÉPSÉGHIBÁK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.01.15.


Még 2019 májusában, három évre megválasztották az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatóját, Ficzere Andreát a Magyar Kórházszövetség élére. Már megválasztását követően is bírálni merte a rendszert és ahelyett, hogy arról számolt volna be, hogy minden a legnagyobb rendben van az egészségügy területén, kimondta azt, amit ki kellett mondani: idáig volt egy fajta tehetetlenség a rendszerben, ami akkor is működtette a kórházakat, amikor már hiányoztak az erőforrások. Ennek most vége. Elfogytak a tartalékok. Így nincs tovább. Ezek a mondatok tavaly júliusban hagyták el Ficzere száját, amelyet később további kritikák követtek. Ezekből egyértelművé vált az, hogy ő megpróbál megtenni mindent azért, hogy a hazai egészségügy helyzete jobbra forduljon. Persze sokan akarták ezt már korábban is, aztán csak tovább romlott a helyzet. Ennek ellenére az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója bizakodó.

Ez azonban anélkül, hogy a kormány érdemi intézkedéseket foganatosítana, önmagában nem fog változást maga után vonni. Mert az egészségügyi rendszer szinte minden pontja problémás, az elavult eszközök mellett, az alacsony fizetéseken át, a lelakott kórházakig. Ezeken – a rendszer teljes átalakítása mellett – leginkább egy dolog segíthet, méghozzá a források összegének jelentős megemelése. A GDP-hez mérten ugyanis a magyar kormány nevetségesen alacsony összeget szán az egészségügyre, miközben stadionok tucatjai nőnek ki a földből, az ország legnyugatibb pontjától annak legkeletibb pontjáig. Milliárdokat szórnak ki teljességgel értelmetlen beruházásokra – ezzel felhizlalva a NER-t –, miközben nem juttatnak elegendő pénzt a kórházaknak ahhoz, hogy a legalapvetőbb ellátást meg tudják oldani.

Fiatal orvosok, nővérek és mentők hagyják el a pályát, a lehetetlen fizetések és az ezzel járó stressz miatt. Az orvosszakma egyre öregszik, ami csak még súlyosabb problémát fog okozni a közeljövőben, hiszen többen fognak nyugdíjba menni, mint amennyien elvégzik az orvosi kart. Az egykor megbecsült szakma ma már nem kifizetődő, noha persze vannak olyanok, akik ennek ellenére is kitartanak választott hivatásuk mellett. A kórházak adósságai évről-évre milliárdos mértéket öltenek, amit a kormány a kórházak felelősségeként határoz meg. Már-már vádolja őket a kialakult helyzetért, miközben elég egyértelmű, hogy egyszerűen nem kapnak elegendő pénzt a működéshez. Az, hogy sorra választanak olyan EMMI minisztereket, akik képtelenek az ágazat rendbetételére, már csak hab a tortán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.