2020. január 15., szerda

AZ ÖTÖDIKES GYEREKEK HARMADA ARRA PANASZKODIK, HOGY ÁLLANDÓAN FÁRADTNAK ÉRZI MAGÁT

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2020.01.15.Mit esznek, mennyit mozognak, hogy érzik magukat a bőrükben a kamaszok? Egy nemzetközi, kérdőíves kutatássorozat négyévente, majdnem 50 országban vizsgálja az iskolások egészséget befolyásoló szokásait. A legutóbbi, 2018-as adatfelvételt az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végezték, nagyjából hatezer ötödikes, hetedikes, kilencedikes és tizenegyedikes diákot vontak be, fele-fele arányban fiúkat és lányokat. 

Kedden mutatták be a fontosabb eredményeket, amiből először is kiderült, hogy gyümölcs- és zöldségfronton bizony nem állunk valami jól, nem beszélve a rendes reggelizésről.Az adatok szerint 2014-hez képest kevesebb iskolás eszik mindennap gyümölcsöt és zöldséget, és 48 helyett már csak 42 százalékuk szokott minden tanítási napon rendesen reggelizni. (Ez alatt azt kell érteni, amikor nemcsak egy pohár teát, gyümölcslevet vagy hasonlót isznak meg, hanem tényleg leülnek enni).

Ez azért is szomorú, mert a kétezres évek óta egyre csak javultak a gyümölcs- és zöldségfogyasztási adatok. „Reméljük, csak megtorpanásról van szó, és nem egy kedvezőtlen tendencia vette kezdetét” - mondta Németh Ágnes, a HBSC kutatócsoport vezetője. Abban viszont nincs változás, hogy még mindig a lányok esznek egészségesebb dolgokat, de ahogy nőnek a gyerekek, úgy mindkét nemnél romlik a táplálkozás minősége.

Továbbra is nagyjából annyian mozognak naponta legalább 60 percet, mint négy éve, ami azért lehetséges, mert tovább javultak a lányok adatai, miközben a fiúk váratlanul, erőteljesen visszaestek. Az viszont jó hír, hogy a kamaszok manapság nem esznek annyi édességet, mint korábban...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése