2020. január 21., kedd

DÖBBENETES ADAT LÁTOTT NAPVILÁGOT: KI NEM TALÁLNÁ, MI A GAZDASÁG FŐ HAJTÓEREJE

NAPI.HU
Szerző: LOVAS-ROMVÁRY ANDRÁS
2020.01.21.


A világ néhány ezer leggazdagabb emberének több vagyona van, mint négymilliárd embernek, s a nők által végzett ingyenmunka pedig több értéket termel, mint az egész technológiai szektor - írja tanulmányában az Oxfam nevű nemzetközi szervezet.

A világ számos, az éhezés ellen küzdő szervezetét tömörítő Oxfam a davosi Világgazdasági Fórumra időzített friss tanulmánya megjelenését, amelyben az egyre mélyülő társadalmi egyenlőtlenségekre kívánják felhívni a világ figyelmét. A "Time to Care" ("Ideje foglalkozni vele") címre hallgató tanulmány megállapítása szerint a világ 2153 leggazdagabb emberének több pénze van, mint a legszegényebb 4,6 milliárdnak összesen.

Ezen kívül számításaik szerint a világon az összes alulfizetett, vagy ingyen dolgozó lány és nő hozzájárulása a globális gazdaság teljesítményéhez háromszor akkora, mint a technológiai szektoré önmagában - írja a tanulmány ismertetőjében a Reuters. Ők úgy kalkulálnak, hogy világszerte a nők naponta összesen 12,5 milliárd órát dolgoznak fizetés és elismerés nélkül. Úgy vélik, hogy a nők által végzett ingyenes szociális, ápolási, háztartás munka évente mintegy 10,8 ezermilliárd dollárnyi értéket tesz hozzá a globális gazdasághoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.