2020. január 10., péntek

EDDIG ISMERETLEN BEFEKTETŐK UGROTTAK RÁ MAGYARORSZÁGRA

PORTFOLIO
Szerző: BEKE KÁROLY
2020.01.10.


Új befektetők jelentek meg az elmúlt hónapokban a magyar dollárkötvények piacán, mások viszont jelentősen csökkentették kitettségüket. Érdekesség a tajvani szereplők megjelenése, két befektetési cég is komoly tételben vásárolt a 2041-ben lejáró magyar papírokból.

Volt egy kis átrendeződés a magyar piacon

Utoljára tavaly márciusban foglalkoztunk a magyar dollárkötvények legnagyobb tulajdonosaival, amikor azt mondtuk, hogy az utóbbi évek árfolyamemelkedése miatt most nagyot kaszálnak azok, akik jókor bíztak Magyarországban. Most a Reuters adatai alapján ismét megnéztük, milyen átrendeződés ment végbe a magyar devizás papírok piacán, kik adtak el nagyobb tételben és kik az új szereplők.

Tíz hónapja az volt a következtetésünk, hogy hat nagy szereplő volt a magyar piacon, akiknek az állománya elérte a 100 millió dollárt: a BlackRock, a Vanguard, a Prudential, a JP Morgan, a Goldman Sachs és a Manulife.

Természetesen rengeteg kisebb szereplő is van néhány millió dolláros tételekkel. Most ismét megvizsgáltuk a pozíciókat, az egyszerűség kedvéért csak a 10 millió dollár feletti tulajdonosokat vettük figyelembe minden dollárkötvény esetében.

Az egy éve azonosított hat legnagyobb tulajdonos közül négyen most is az élmezőnyben vannak, a Prudential viszont jelentős tételben adott el magyar papírokat, a tavaly még közel félmilliárd dolláros pozíciójukból több mint 400 millió eltűnt. A Goldman Sachs pedig a közel 100 millió dolláros pozícióját építette le teljesen.

FONTOS VÁLTOZÁS AZ IS, HOGY A BLACKROCKOT LETASZÍTOTTA A TRÓNRÓL A VANGUARD MIUTÁN ELŐBBI CÉG TÖBB MINT 350 MILLIÓ DOLLÁRRAL CSÖKKENTETTE KITETTSÉGÉT, A VANGUARD ESETÉBEN VISZONT CSAK MINIMÁLIS CSÖKKENÉS VOLT.

Már a fentiekből látszik, hogy volt jónéhány korábbi nagytulajdonos, akik jelentős állományt építettek le, vagyis magyar dollárkötvényeket adtak el.

Ez több dologgal is magyarázható:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.