2020. január 8., szerda

ERRE SZÁMÍTHATNAK IDÉN A NYUGDÍJASOK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: B. M.
2020.01.08.


Emelkedő korhatár, 2,8 százalékos nyugdíjemelés, változatlan, 28 ezer forintos minimálnyugdíj.

2020 több változást hozott a magyar nyugdíj-ellátásban. Talán a legfontosabb, hogy újabb fél esztendővel nőtt az öregségi nyugdíj-korhatár, a tavalyi 64-ről 64 év és 183 napra. Vagyis azok, akik 1956 első felében születtek, azok 2020. július 1-jétől kérhetik öregségi nyugdíjukat. 

Mint az idei - csütörtökön kezdődő - első nyugdíjkifizetéskor a járadékosok tapasztalhatják, a járadékok összege 2,8 százalékkal növekszik, amelyet nem kell külön kérvényezni. A növekedés mértéke azért ekkora, mert a tavaly késő tavasszal, amikor a 2020. évi központi költségvetést elfogadták, az idei inflációt ilyen mértékűre becsülték. Nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy novemberben - akárcsak az utóbbi években mindig - egyösszegű korrekció lesz, éspedig a 2020. január-augusztusi tényleges - a KSH adatait figyelembe vevő - fogyasztói árindex növekedés függvényében. 

Most a januári 2,8 százalékos nyugdíjemelésnél már figyelembe vették a tavaly novemberi 0,7 százalékos korrekciót is, amit a kormány a tervezettnél magasabb infláció miatt hajtott végre. Akkor januárig visszamenőleg egy összegben 8,4 százalékkal növelték a nyugellátásokat. Decemberben még az októberivel azonos, tehát alacsonyabb összegű nyugdíjakat fizették ki, most januárban viszont a tavalyi emelés egy hónapra jutó részét mindenki megkapja, és ehhez hozzáadják a 2,8 százalékot, vagyis az egy évvel ezelőttihez képest mindenkinek 3,52 százalékkal magasabb lesz a járadéka...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.