2020. január 31., péntek

HORVÁTH VIKTOR: MEGCSINÁLJUK OKOSBA, EBBŐL ÉL A MINDENKORI VEZÉR, AKÁR LIBSI, AKÁR ORBÁN HÍVŐ - Ő VAGY ÉN? Ő VAGY ÉN. VÁLASZ KARAFIÁTH ORSOLYÁNAK.

24.HU
Szerző:  HORVÁTH VIKTOR
2020.01.30.



Karafiáth Orsolya szerint kapitulálás, hogy a Térey-ösztöndíj negyvenöt díjazottja elfogadta az apanázst.

Kapituláltunk. Mi? Ez a többes szám közösséget sugall – meg a katonai nyelv is. Akik együtt kapitulálnak, azok egy csapatban küzdenek, és lehet, hogy ez a közösség nem is csak szolidaritás, hanem egyenesen sorsközösség abban a csapatban. Volt itt ilyen?

Kik vagyunk, akik ezt a kapitulációt együtt csináltuk?

Az ellenzéki értelmiség sokféle:
- van, akinek nincs pénze

- és van, akinek van – akár mert 2010 előtt jó kapcsolatai voltak politikusokkal, vagy a családból jött a vagyon ’89 előttről, vagy mert szívós munkával képes volt elérni, hogy a piac eltartsa őt, vagy jó vezetői képességeivel szerzett hatalmat és befolyást, vagy a kiváló munkája miatt van tekintélye és szava, vagy mert mindig, mindenkivel ügyesen kollaborált, vagy mert éppolyan klientúrát épített maga alá, ahogy elődeink a Kádár, Horthy, Orbán stb. korokban, vagy mindezek együtt.

Tőlem sem idegenek ezek a verziók, közülük csak kevésre vagyok képes, de amelyikre képes vagyok, azt csinálom, viszont lehet, hogy a többire is vágyom. A pénzre biztosan.

Na de hol itt a sorsközösség?

A többség csóró, a jómódúak éppúgy a saját vazallusukat, rokonukat, tanítványukat juttatják munkához, ösztöndíjhoz, lehetőséghez, ahogy ezt a kormánypárti hatalmasok csinálják, a csórók pedig szintén így csinálják, ha tehetik, mert ezen nőttünk fel mindannyian. Na, ez a sorsközösség.

A libsik nem annyira hatékonyak ebben, mint a NER, de attól még ilyenek a libsik is. (Továbbá a libsik nem zárnák el az országot a nyugat szellemétől – hatalommegosztás, átláthatóság, szolidaritás, esélyegyenlőség, pluralizmus, mobilitás, jog –; ha ők mindannyian nem is pontosan így működnek – és nem akarnák a középkorban vagy Ázsiában tartani az országot. Egyébként mindenük ugyanolyan.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.