2020. január 15., szerda

ÍGY JUTOTT TAVALY MÉG MESSZEBB A JOGÁLLAMISÁGTÓL MAGYARORSZÁG A HUMAN RIGHTS WATCH SZERINT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2020.01.14.


Az Orbán-kormány tavaly is szorgos volt a demokrácia leépítésében a HRW éves jelentése szerint.

Bő másfél oldalon ecsetelte kedden megjelent éves jelentésében a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet, hogy Magyarország hogyan haladt tovább a jogállamiságtól egyre távolabb vezető útján 2019-ben. Amellett, hogy megemlítik, a 7-es cikk szerinti uniós eljárást, ami Lengyelország és Magyarország ellen folyik, kitérnek például a közigazgatási bíróságok azóta a kormány által elvetett tervére is. De az MTA elleni kormányzati támadás sem kerülte el a figyelmüket, ami esetben már nem habozott megmutatni a kétharmad, hogy nem állhat semmi az útjában.

Tovább nehezítette a menedékkérők sorsát is az Orbán-kormány: hetente már csak egy vagy két család lépheti át törvényesen a határt, hogy aztán a tranzitzónában vesztegelhessen. Az UNHCR szerint szeptemberben 300 embert tartottak fogva a határnál, közülük 170 gyerek - jegyzi meg a HRW. A kormány pedig sokszor az élelmiszer megvonásával bírná rá őket, hogy adják fel: éheztetésre tavaly 27 alkalommal került sor, írják a Magyar Helsinki Bizottság nyomán.

A médiapluralizmus is tovább amortizálódott tavaly - folytatják -, miután szárnyat bontott a 2018 decemberében megalakult, közel 500 kormánybarát sajtóorgánumot magába olvasztó KESMA. A kormánysajtó pedig tavaly is változatlanul gyalázta a Fidesz-KDNP kritikusait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.