2020. január 20., hétfő

KEMÉNY IDŐK JÖNNEK - MI VÁR MAGYARORSZÁGRA?

NAPI.HU
Szerző: SZABÓ ZSUZSANNA
2020.01.20.


Bár a globális gazdaság stabilizációdik, még nem lehet hátradőlni: a növekedés továbbra is visszafogott marad. A kockázatok ugyan enyhültek, de még mindig a romlástól kell tartani, a fordulópontnak pedig még nincsenek világos jelei - derül ki az IMF legfrissebb globális előrejelzéséből.

A világgazdasági növekedés idén várhatóan 3,3 százalékra gyorsul a 2019-es 2,9 százalék után. A lendület 2021-ben is kitarthat, amikorra 3,4 százalékos GDP-bővülést vár a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A friss Világgazdasági kilátások (WEO) című kiadvány a 2019-es és 2020-as adatoknál 0,1 százalékponttal alacsonyabb növekedéssel számol, mint az októberi prognózis, míg a 2021-es adat 0,2 százalékponttal lett kisebb.

Több feltörekvő gazdaság is negatív meglepetésekkel szolgált. Itt különösen Indiára utal a Valutaalap: az ország növekedési kilátásait ugyanis a következő két évre felül kellett vizsgálni, miután a gazdaság jelentősen lassult a nem banki pénzügyi ágazatban jelentkező gondok, illetve a vidéki jövedelmek gyenge növekedése miatt. Néhány más esetben a felülvizsgált adatok a fokozódott társadalmi feszültségekre vezethetők vissza és az ennek következtében visszaeső belső keresletre - áll a WEO legfrissebb kiadványában.

Így a globális növekedés prognosztizált erősödése is bizonytalan, miután az továbbra is a nyomás alatt lévő és alulteljesítő fejlődő és feltörekvő piacok fellendülésétől függ, miközben a fejlett gazdaságok bővülési üteme a jelenlegi szintek közelében stabilizálódhatnak - véli Gita Gopinath, az IMF gazdasági tanácsadója és a Valutaalap kutatási részlegének vezetője a gazdasági jelentéshez fűzött kommentárjában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.