2020. január 7., kedd

KRÍZISLAKÁS-HÁLÓZATTAL FOGJA SEGÍTENI A PÁRKAPCSOLATI ERŐSZAK ÁLDOZATAIT BARANYI KRISZTINA

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.01.07.


Családon belüli erőszaknak kitett nők védelmét szolgáló krízislakás-hálózat kiépítésével mutatna példát az önkormányzatoknak Baranyi Krisztina, miután gyakorlatilag naponta érkeznek hírek újabb és újabb bántalmazásokról . Ferencváros polgármestere Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatót kedden délelőtt, amelyen elmondták, hogy az Országgyűlés számára is benyújtanak egy törvénycsomagot.

Baranyi Krisztina elmondta: precedenst szeretne teremteni az önkormányzatok számára azzal, hogy bemutatja, hogyan lehet helyi szinten tenni azért, hogy bántalmazott nők és gyerekek nagyobb védelmet élvezzenek addig is, amíg nem lesz érdemi törvényi módosítás.

Mint Csárdi Antal kifejtette, kétszintű megoldást javasolnak: egyrészt az önkormányzatok vegyen részt a családon belüli erőszak problémájának kezelésében és megelőzésében, másrészt pedig jogalkotói szinten van szükség változásokra. Az utóbbi porondon az LMP-s politikus szerinte annak kellene lennie az első lépésnek, hogy az Országgyűlés ratifikálja a párkapcsolati erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló nemzetközi megállapodást, az isztambuli egyezményt, amelyet az Orbán-kormány is aláírt, de idehaza nem vitte a parlament elé.

Ezen túl olyan törvénymódosításokról is beszélni kell Csárdi szerint, amelyek az áldozatok biztonságát szavatolni tudják.

A képviselő kifogásolta, hogy ma egy családon belüli erőszak után az áldozat gyakorlatilag csak magánvádas eljárás keretében fordulhat az igazságszolgáltatáshoz.

Teljesen életszerűtlen, hogy egy megfélemlített, rettegésben tartott áldozat indítson el egy jogi eljárást

-mondta az LMP-s politikus.

Baranyi és Csárdi leszögezték: ezeket az eljárásokat hivatalból kéne tudnia elindítani akár a rendőrségnek, akár más hivatalos személynek. A parlamenti képviselő elmondta, bár a sajtótájékoztató keretei nem teszik lehetővé, hogy átfogóan ismertesse az LMP javaslatcsomagját, de a magánvádas eljárás kizárólagosságának megszüntetése mellett a távol tartás szabályainak szigorítására is .

Csárdi szerint az is probléma továbbá, hogy nem elég nagy az az intézményi hálózat, amely bántalmazás esetén védelmet tudna nyújtani az áldozatoknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.