2020. január 23., csütörtök

LISTA KÉSZÜLT A LEGGONOSZABB TECHCÉGEKRŐL, ÉS A FACEBOOK CSAK A MÁSODIK

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2020.01.22.


Az adatlopási és lehallgatási botrányoktól a propagandát és az álhíreket kedvelő algoritmusok, valamint a függőséget okozó funkciók beépítéséig rengeteg olyan hír jelent meg a közelmúltban az emberek mindennapjait meghatározó techcégekről, amely aggodalomra adhat okot. De nemcsak a mezei felhasználókat, a technológiaszkeptikus politikusokat vagy a szabályozó testületeket izgatják az ilyen cégek veszélyei. A Slate most szakértői vélemények alapján nemrég összeállította a 30 leggonoszabb techcég listáját.

„A gonoszt nem a bajuszpödrögető, a világot egy bunkerből elpusztító értelemben értjük, legalábbis a legtöbb esetben, hanem inkább abban az értelemben, ahogy a Google-nél egyszer megfogadták, hogy nem térnek le a helyes útról, tisztelik a felhasználóikat, és elutasítják a rövid távú profit hajszolását, még ha a cég ma már rendszeresen botrányba is keveredik a felhasználók vagy az alkalmazottak átverése miatt” – írja a lap, amely többek közt újságírókat, kutatókat és jogászokat kért fel arra, hogy jelöljék meg a szerintük legaggasztóbb tevékenységeket végző cégeket.

A szavazatok összegzése után kiderült, hogy ugyan a legnagyobb amerikai technológiai vállalatok jelentik a legnagyobb fenyegetést a megkérdezettek szerint, de azért a mesterséges intelligenciával és a mindenre kiterjedő megfigyeléssel kacérkodó külföldi cégek és az adatközvetítő bizniszt hajtó szereplők is helyet kaptak a listán. És még néhány észrevétel a Slate-től: „Senki sem gondolja, hogy a Twitter a legrosszabb dolog, ami a bolygóval történhet, de sokan aggódnak miatta egy kicsit. Azok a cégek, amelyek magukban rejtik a károkozás esélyét, legalább olyan aggasztók, mint azok, amelyek már többször hibáztak. Az adatbiztonsággal foglalkozó embereket aggasztja a dezinformáció, de a dezinformációval foglalkozókat nem annyira izgatja az adatbiztonság. Szinte senki sem bízik Peter Thielben [a PayPal és a Palantir Technologies alapítójában].”
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.