2020. január 19., vasárnap

LÓVICC

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: PANDULA DEZSŐ
2020.01.19.


Tavaly tavasz óta borzolja a sörényeket annak a tápiószentmártoni lovas központnak az ügye, amely iskolásoknak és szakembereknek épült, de – hogy, hogynem – végül Czerván György akkori és jelenlegi fideszes képviselő, (+ akkori államtitkár) veje, ifj. Galbács Ferenc és családja használta, sajátjaként. 

– Hát ez meg hogy a lópikulába* lehetséges? – kérdezném álnaivan, ha nem lenne annyira köztudott hogy a különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalások tipikus esete az, amikor az uniós támogatásokból felépülhet valami közcélra – a vadgazdálkodást hatékonyító vadászház, falusi turizmust elősegítő vendégház, miegymás – , de miután a szándék falakat és tetőt öltött, a nyertes pályázó vagy valamelyik rokona költözik be, kutyástul-macskástul. (*Másodjelentésében: cintányér.) A közcél elveszítette közcél jellegét, így járt, vigyázott volna jobban magára!

De nem csak arról van szó, hogy pereputtyilag kisajátították annak a lovardás oktatóbázisnak a használati jogát, amelyet 45. 493. 074 forint uniós és állami támogatásból kifejezetten szakemberek képzésére, általános iskolások oktatására és sportolására hoztak létre. A munkálatokkal együtt a lenyúlások is elkezdődtek. id. Bozsik József fogathajtó bajnok, az egyik ötletgazda szerint súlyos visszaélések is történhettek a létesítmény kialakítása során. Konkrétan megnevezett olyan berendezéseket, felszereléseket, amelyek valójában mások tulajdonát képezték, de kölcsönkérték, hogy a 2016-os átadási ünnepségen meglegyenek a papírforma szerint oda vásárolt dolgok. Példaként említette a kiadós tételnek számító lószoláriumot (ló-fényágyat?), amivel a lovakat melegítik futtatás után, nehogy megfázzanak. A programból időközben kiszorított Bozsik úr és fia szerint a szerkezetet egy kecskeméti lovardából kérték kölcsön, majd miután lezajlott az átadás, visszavitték, ahogy illik. Akadt, amit használtan szereztek be, majd lepapírozták új vásárlásként. Így például egy használt háztartási porszívóra fogták rá, hogy speciális lóporszívó. Feltételezem, Rowenta márkájú lehetett a masina, csak épp a R betűt egy L-vel ragasztották le. A lovettát meg lenyúlták, de látszatra minden megvolt, Fazekas Sándor akkori agrárminiszter is megmondhatja, aki szintén ott boklászott, bokázott és parolázott Czerván Györggyel a pazar megnyitón.

Volt rendes nyomozás is, hogyne lett volna – hisz’ többek között a feljelentéseiről hírhedt Tényi István is tollat ragadott, felhívandó a figyelmet! Maga a nyomozást lezáró határozat is megállapította, hogy az eljárás során az összes lehetséges és szükséges nyomozati cselekményt rendesen végrehajtották, szó nem érheti a ház elejét. Sajnos azonban hiába volt a sok fáradozás, meddőnek bizonyult a körültekintő igyekezet: nem találtak bizonyítékot visszaélésre, lopásra. Se sokat, se eleget. Apelláta lehetséges, de minek?!…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.